שתית אלכוהול בזמן ההנקה
במשך 9 חודשי ההריון נמנעת לחלוטין משתיית אלכוהול ואת רק מחכה לרגע שבו תוכלי לשתות, אך כמובן שאין סיבה שהבייבי שלך יסבול מזה. אולי את תוהה האם מותר לך לשתות עכשיו בזמן ההנקה? וכשאת שותה, תוך כמה זמן האלכוהול 'מתנדף' מהחלב? כמה חמור זה להניק את התינוק שלך כשיש לך אלכוהול בדם? התשובות לשאלות אלה הן מאוד חד משמעיות. אמנם יש כמה דעות (כמו בכל עניין שנוגע להורות). אנחנו ננסה להביא לכאן את התשובות שיעזרו לך להחליט מה נכון לך (ולתינוק שלך).
נעשה סדר בבלגן – כשאישה מניקה שותה אלכוהול, כמות האלכוהול בדם שלה זהה לכמות האלכוהול בחלב שלה (כל עוד את שיכורה – החלב שלך מכיל אלכוהול). יש דעות שאומרות שזה לא מזיק לתינוק אם האם שותה כמות קטנה של אלכוהול (מנה/שתיים) ואז מניקה אבל רוב הדעות אומרות שמאוד לא מומלץ להניק את התינוק כל עוד יש לך אלכוהול בדם. הכבד של התינוק לא בשל לכך והאלכוהול יכול לגרום לנזק בלתי הפיך. אומנם מגיל שלושה חודשים הכבד מבשיל יותר ומצליח טוב יותר לסלק את האלכוהול אבל עדיין לוקח לו זמן ארוך פי שניים מאשר לכבד של מבוגר.
שתיה מרובה של האם עלולה לגרום לנזקים בהתפתחות, ישנוניות וחוסר תקשורת אצל התינוק. כמו כן שתיה מרובה עלולה לגרום לנזק ביצור החלב ותינוקות נוטים גם לינוק פחות.
ישנו מיתוס שאם שותים ושואבים וזורקים את החלב השאוב ניתן להניק. זה פשוט לא נכון – החלב נוצר מהדם, לכן אם יש אלכוהול בדם הוא יימצא גם בחלב. אם שאבת את החלב זה לא אומר ששאבת החוצה את האלכוהול מהדם… רק זמן מאפשר לאלכוהול להתפרק – הטבלה בתחתית המאמר מראה כמה זמן לוקח לאלכוהול להתפרק כפונקציה של משקל הגוף שלך, הכמות ששתית ואחוז האלכוהול במשקה. אחרי פרק הזמן הזה ניתן להניק.
אם את מאוד רוצה לשתות זכרי שעליך לחכות לפני שאת מניקה. הבאנו ציטוט מתוך מאמר בשם: “נשים ואלכוהול – זה לא הולך ביחד, גם כשאת לא בהריון” מאת: טובה קראוזה, דיאטנית קלינית. הציטוט הוא של פרופסור מתי ברקוביץ’, מנהל המרכז ליעוץ תרופתי במרכז הרפואי “אסף הרופא”:
“באופן גורף ההמלצה היא לא לשתות אלכוהול בזמן הנקה. אלכוהול עובר כמעט במאה אחוז מהדם לחלב האם ואז למעשה התינוק יונק אלכוהול דרך השד. הסכנות לתינוק הן ירידה ברמת הסוכר בדם ולעיתים רחוקות יותר גם ישנוניות יתר, פרכוסים והפסקות נשימה.
המוח ממשיך לגדול גם אחרי הלידה, ואם האם המיניקה שותה אלכוהול לעיתים קרובות, מדובר בעיכוב משמעותי בהתפתחות ובנזק עתידי למערכת העצבים שההשלכות שלו עלולות להיות חמורות. אם יש אירוע מיוחד והאם המיניקה רוצה מאוד לשתות – עליה להיניק לפני שהיא שותה, ולהמתין ארבע שעות בין השתייה לבין ההנקה הבאה כדי שריכוז האלכוהול בחלב ירד בינתיים. עם זאת, לאישה מיניקה מומלץ ביותר לא לשתות אלכוהול.”
אין צורך לשאוב ולזרוק את החלב בזמן שאת תחת השפעת אלכוהול, שאיבה לא מזרזת את סילוק האלכוהול (כאמור האלכוהול מתפנה מהחלב לאחר זמן). את יכולה לשאוב לצורך הקלה ולמניעת גודש.
לסיכום:
1. הימנעי משתיית אלכוהול לפחות בחודש הראשון לחיי התינוק ורצוי להמתין עד 3 חודשים, הכבד שלו עדיין לא מספיק בשל.
2. את יכולה לשתות עד 2 כוסות מידי פעם, אך לא באופן קבוע.
3. הניקי לפני שאת שותה
4. אכלי תוך כדי שתייה
אנו מקוות שהמידע במאמר יעזור לך להגיע להחלטה מושכלת, אין צורך להימנע לחלוטין, אך רצוי למזער את צריכת האלכוהול.
תוכלי למצוא למטה מחשבון לחישוב זמן ההמתנה בין שתייה להנקה.
אריאלה וצוות הנקה טובה
כל אלה נתונים המשפיעים על משך הזמן שלוקח לאלכוהול להתנקות מדם האישה ומהחלב שלה.
המחשבון מתורגם מ:Canadian Family Physician 2002;48:39-41
* משקה אחד= 340g בירה 5%, או 141.75g יין 11%, או 42.53g ליקר 40%.
דוגמא מס' 1:החלב של אישה שמשקלה 40.8 ק"ג אשר שתתה שלושה משקאות בתוך שעה יהיה נקי מאלכוהול כעבור 8 ש' ו30 דקות. לעומתה אצל אישה במשקל של 93 ק"ג ששתתה אותה הכמות החלב יהיה נקי מאלכוהול כעבור 5ש' ו33 דקות.
דוגמא מס' 2: חלבה של אישה במשקל 63.5 ק"ג ששתתה 4 בירות בשעה 20:00 יהיה נקי מאלכוהול אחרי 9 ש' ו17 דקות כלומר בשעה 5:17 למחרת.