כיצד אוכל לתת בקבוק לתינוק היונק שלי?

מאת: פינקי מאק קיי IBCLC



הרבה פעמים אני נשאלת מהי הדרך הנכונה להאכלת תינוק יונק באמצעות בקבוק.

ישנם מקרים בהם התינוק מסרב לשתות מבקבוק. פעמים רבות תופעה זו מתרחשת כאשר האם ממהרת לעבודה, ונמנעת ממנה האפשרות להגיע אל התינוק ולהניק במהלך היום. מצב זה יכול לגרום לתסכול רב.

ישנם מקרים בהם מומלץ לתת תוספות של תמ"ל (תרכובות מזון לתינוק), מכיוון שהתינוק אינו מתפתח כראוי, וזקוק לחלב נוסף. במקרים כגון אלו מומלץ בחום לגשת ליועצת הנקה מוסמכת, ולדון איתה אודות המקרה. יתכן והאטת הגדילה וכן העליה במשקל, הינן תוצאות לבעיות בהנקה או חוסר בחלב.

לא משנה הסיבה שבגינה החלטת לתת בקבוקים, ישנן דרכים עדינות לבצע את המהלך, באופן שבו הדבר לא יפגע בחוויית ההנקה שלך או של התינוק.

לדוגמא, ישנם תינוקות רבים אשר יעדיפו את הזרימה המהירה של הבקבוק, על פני המאמץ שבמציצה מהשד, ויסרבו לינוק מהשד, מה שיכול להוות עבור אמותיהם שיברון לב. אז בואי נדון בדרך הנכונה בה את יכולה להאכיל את תינוקך מבקבוק באופן שבו את מפחיתה לחץ, ואינך מסכנת את חווית ההנקה שלך.

❖מה ההבדל בין הנקה לבקבוק?

ההנקה נבדלת מאוד בפעילות הלשון, הלוע, והמציצה, לעומת האכלה מבקבוק.

כאשר התינוק יונק מהשד, עליו לפתוח פה גדול מאוד, עליו לאגור את השפתיים, ולמשוך את הפטמה עמוק לתוך פיו, בו בזמן שעליו ל"חלוב" את השד בפעולה קצבית. לעומת זאת בשתייה מבקבוק, לא נדרש מהתינוק לפתוח פה פעור, ליצור וואקום עם השפתיים, וגם לא נדרש ממנו לעמול על מנת להוציא את החלב.

פעולת המציצה הינה רפלקס לא רצוני-מולד, ומורגש מאוד בפרט אצל תינוקות מתחת לגיל שלושה חודשים. זאת אומרת שברגע שתכניסי פטמת בקבוק לתוך פיו של התינוק, באופן אוטומטי הוא יתחיל להפעיל את רפלקס המציצה. תוך כדי שהתינוק מוצץ, פיו מתמלא בחלב שעליו לבלוע. הבליעה מעוררת שוב את רפלקס המציצה, כך שהתינוק ממשיך למצוץ ולבלוע. מה שלמראית עין נראה שהוא גומע בצמא את בקבוק התמ"ל, למעשה הופעל אצלו רפלקס המציצה, המכריח אותו לבלוע, על מנת לשמור על מעבר אוויר. מצב זה יכול להיות מתסכל עבור תינוק קטן, אשר יכול לתחוב את לשונו כדי להאט את הזרימה או שיראה סימנים של מתח כמו אצבעות ידיים או רגליים מפושקות או חלב נוזל בזווית פיו. תינוק בוגר יותר יכול להביע את התנגדותו ע"י סיבוב ראשו, או דחיפת הבקבוק למשל.

המתיני עד שאת מבססת את ההנקה

כאשר את רוצה להציע בקבוק לתינוק, מכיוון שאת מקווה שיאכל מבקבוק  בעתיד אם יהיה עליכם להיפרד, ואין זה מצב שמחייב תוספות של בקבוקי תמ"ל, מומלץ להמתין עד גיל 4-6 שבועות, שאז התינוק כבר יונק בצורה טובה. בשלב הזה הצעת בקבוק לתינוקך ברמה השבועית בד"כ תאפשר לתינוקך "תזכורת" מספקת על אופן מציצה שונה, ללא לקיחת הסיכון של ירידת התפקוד שלו בהנקה, או לחילופין סרבנות מוחלטת להנקה, והעדפה ישירה לזרימה המהירה של הבקבוק.

שקלי אלטרנטיבה על פני בקבוק

אם הנושא הוא לא פרידה מתינוקך, אלא תוספות לתזונה, יתכן וכדאי לך לשקול מערכת תוספות להנקה ((supplemental nursing system (SNS). זהו אביזר עם צנרת דקיקה, המוצמדת לפטמה, באופן שבו התינוק אוכל מהפטמה, ומקבל גם את התוספות באמצעות הצנרת. פעולה זו גורמת לתינוק להמשיך למצוץ מהשד, ובמקביל לעודד תוצרת חלב חדשה. מערכת זו תומכת ביצירת קשר בין האמא לתינוק, במקביל להענקת תחושת ביטחון לאם המתמודדת עם אתגרי הנקה, אמהות מאמצות, או נשים המנסות לחדש את ההנקה.

דרך נוספת בימים הראשונים היא ללמוד על האכלת אצבעות. ע"י עידוד רפלקס המציצה של התינוק באמצעות אצבע נקיה, תוך כדי הזרקת החלב באמצעות מזרק.

אמהות אחרות מצאו שהתינוק שלהן יכול ללגום מתוך כוסית, במיוחד אם הוא מעל גיל 4-6 חודשים ומסרב לשתות מבקבוק כשהאם נאלצת להיפרד ממנו.

❖האכלה בבקבוק

לא משנה אם את מניקה ומעת לעת מציעה גם בקבוקים, או שאת מציעה בבקבוקים חלב שאוב או תמ"ל, את יכולה לעשות את זה בבטחה ובכבוד.

הושיבי את תינוקך, ע"י שראשו וצווארו נתמכים על ידך, לעומת השכבתו עליך. באופן זה תהיה לתינוק שליטה על זרימת החלב היוצאת במהלך ההאכלה, וללא כוח המשיכה, הגורם לחלב לצאת ולזרום ישירות אל תוך פה התינוק (כאשר שוכב), יהיה עליו לעבוד יותר על מנת למצוץ את החלב, בדומה יותר לפעולת ההנקה.

השתמשי בפטמה של בקבוק בעל זרימה איטית. התעלמי מהמלצות הגיל המופיעות על גבי אריזת הפטמות, והתמקדי בזרימה האיטית, או בפטמה המתאימה ל"ניו בורן", למרות שהתינוק יכול להיות כבר בן מספר חודשים. יתכן והתהליך יתבסס על ניסוי ותהייה, עד שתמצאי את הפטמה המתאימה ביותר לתינוקך, שכן השינויים מחברה לחברה יכולים להיות מהותיים עבור תינוקך.

האכלה מבקבוק אמורה לקחת  כ-20 דקות. אם תינוקך מסיים את הבקבוק תוך 5 דקות, מן הסתם הזרימה בפטמה מהירה מידי. ובמידה ואורך לתינוק כמחצית השעה לסיים בקבוק, את יכולה לנסות פטמה עם זרימה מהירה יותר. בבקשה, אל תאמיני בשיטות המציעות פטמות אורתודנטיות, או המציעות פטמות שטוחות יותר בקצה.  במידה והפטמה שלך נראית כך בתום ההנקה של תינוקך, ישנה בעיה באופן בו התינוק תופס אותה. בנוסף, פטמות רחבות מידי יכולות להוות בעיה לתינוקות מסוימים, ועלולות לגרום למצב שהתינוק רק מוצץ מקצה הפטמה, ואינו אפקטיבי לצורך ההאכלה. פטמות אלו יכולות אף לגרום לבלבול באופן המציצה מהשד.

חממי את הפטמה: על מנת לסייע לתינוקך היונק לקבל את הבקבוק, נסי לחמם את הפטמה תחת זרם מים חמימים (הפטמה שלך אינה קרה!).

לטפי בעדינות את שפתי תינוקך מעלה ומטה באמצעות פטמת הבקבוק. פעולה זו תגרה את תינוקך לפעור את פיו. הצמידי את הפטמה לשפתו התחתונה באופן שבו הוא יוכל למשוך את הפטמה פנימה באופן טבעי, כפי היה עושה בהנקה מהשד, במקום לתחוב פנימה את הבקבוק ולהעמיד את הבקבוק כלפי מעלה. תחיבת הבקבוק עלולה להבהיל את התינוק שבפתאומיות מתמודד עם זרימה מהירה ישירות אל פיו, ופיו מתמלא חלב, ואינו יכול לשלוט בכך.

אפשרי לתינוקך להתחיל במציצה: תני לו למצוץ מספר מציצות לפני שאת מטה את הבקבוק כלפי מעלה והחלב מתחיל לזרום. פעולה זו מדמה את פעולת המציצה מהבקבוק למציצה מן השד- משום שעליו למצוץ מעט לפני שהוא מגרה את זרימת החלב, ומתחילה הזרימה המהירה יותר. אין לך מה לדאוג על בליעת אוויר, שכן התינוק יוציא את האוויר שנבלע לו. לאחר מכן אחזי את הבקבוק מוטה  בצורה אופקית באופן  שפטמת הבקבוק תהה מלאה בחלב. ככל שהבקבוק הולך ומתרוקן תוכלי להעלות את זווית הבקבוק, על מנת לדאוג לכך שהפטמה תהיה מלאה בחלב. תוכלי גם לאפשר לתינוקך לשכב בזווית של 45 מעלות, כך שהראש והצוואר נמצאים ביישור תקין, ובאופן שבו הצוואר והסנטר אינם מורחבים יתר על המידה ויכולים לאפשר לתינוק לשאוב חלב.

תני לתינוקך לנוח: אחרי כ-30 שניות, או במידה ותינוקך מתחיל להראות סימנים של מתח (כמו אצבעות ידיים או רגליים מפושקות, חלב נוזל בזווית הפה, סיבוב הראש, או דחיפת הבקבוק) תני לתינוקך הפסקה. השאירי את הפטמה בפיו של התינוק, אך הפני את הפטמה כלפי הלסת העליונה שלו, כך שתשען על השפה התחתונה, באופן שבו אין זרימת חלב.  ברגע שתינוקך ירגיש מוכן להמשיך לשתות, הוא יתחיל למצוץ שוב. אם תוציאי את הבקבוק מפיו, תינוקך לא ידע אם הוא סיים את הארוחה שלו, מה שיגרום לו לבלבול וחוסר שקט במידה ועדיין חש רעב, וחושב שנלקח ממנו האוכל שלו. כאשר את מטה את הבקבוק, את מאפשרת לו לנוח, וגם להחליט מתי הוא מרגיש שובע.

החליפי צדדים, בדיוק באופן שבו היית מחליפה כאשר את היית מניקה. ע"י שינוי הצדדים באמצע ההאכלה, את מגרה את שני צידי עיניו של התינוק, גופו, ומוחו. הוא גם מפתח את התחושתיות שלו, ע"י המגע בשני צידי גופך, וכן תחושת העורף והתפיסה בבגדים שלך באמצעות ידו הפנויה. ע"י החלפת צדדים באמצע האכלה מבקבוק, את ממעיטה את הסיכוי שתינוקך יסבול מהעדפת צד, מה שיכול מאוד לאתגר את ההנקה.

אל תכריחי אותו לסיים: אם תינוקך מפסיק למצוץ, או מסובב את ראשו, את יכולה להניח שקיבל מספיק חלב. אנא ממך, אל תתפתי לתחוב לו חזרה את הבקבוק לפיו, לנענע את הבקבוק בתוך פיו, או להרים אותו כלפי מעלה כך שהזרם יתעצם.

תיהני מהמומנטום: זמן האכלה של התינוק הינו זמן של אהבה ואינטראקציה, לא רק ענין של מילוי התינוק בחלב. אז עקבי אחרי רמזי האכלה של תינוקך. צרי קשר עין, דברי אליו, חייכי אליו, קחי את הזמן להתחברות והנאה תוך כדי שהוא אוכל. נסי ליצור כמה שיותר חיבורים שאת יכולה במהלך היום- מגע עור לעור (skin to skin) עיסוי תינוקות, ומשחקים קטנים. כל אלו יעודדו את התפתחותו של תינוקך, ואת הקשר שלך עמו, כך שלא משנה כמה את מאכילה וכמה זמן עליך להיפרד ממנו במהלך היום, אתם נשארים מחוברים.

❖במקרה שהתינוק מסרב לבקבוק:

היי סבלנית: אם תינוקך מסרב לשתות מהבקבוק, זו יכולה להיות תוצאה מכך שפעולת המציצה שונה ממה שמכיר, ושוני בין השד לבקבוק. דבר זה מקשה עליו.

נסי דמות אחרת שתאכיל  אותו מבקבוק : התינוק שלך מקשר בין אמא לשד כ'יחידה' אחת. יש סיכוי גבוה יותר שיקבל את הבקבוק ממשהו אחר.

סובבי את התינוק ממך: למרות שחשוב ליצור קשר עין וליצור תקשורת בינך לבין תינוקך בשעת האכלה, יתכן שזה יכול להסיח את דעתו, ויקבל את הבקבוק בקלות יותר במידה ופניו פונות החוצה מאשר לפניך המוכרות, ולתנוחת ההנקה המוכרת לו.

נסי מקום האכלה שונה: במקום להחזיק את תינוקך, נסי להושיבו בתוך סלקל, ופניך אליו. שוחחי איתו ותקשרי איתו בזמן האכלה.

נסי כאשר התינוק עייף:  בהרבה מהמקרים התינוקות ימצצו באופן טבעי כאשר הם עייפים, או כאשר הרגע קמו. נסי אז בעדינות להציע את הבקבוק, אך דאגי תמיד להחזיק את תינוקך בזמן האכלה. בשום פנים ואופן אל תתחבי את הבקבוק בזמן ששוכב בין מוטות העריסה, זה יכול חלילה לגרום לחנק.

בדקי את החלב שלך: אם תינוקך מסרב לשתות חלב שאוב, הריחי וטעמי את החלב. ישנן נשים שרמת הליפז בחלב גבוהה יותר. ליפז הוא אינזים המפרק את השומנים בחלב, וריכוז גבוה של אינזים זה יכול לתת טעם של סבון לחלב, או טעם מקולקל.

לינק למאמר המקורי באנגלית: http://www.beautifulbreastfeeding.com/how-do-i-give-a-bottle-to-my-breastfed-baby

פינקי מאק קיי הינה יועצת הנקה מוסמכת בינלאומית, וכותבת רב המכר   babycar, וספרה החדשSleeping Like a Baby נמכר בדפוס ואודיו. בקביל גם היצרנית של בובי ביקייס, עוגיות אורגניות וטבעיות לאמהות מניקות.

x

#{title}

#{text}

#{price}