אאוץ! טיפול בפטמות כואבות


קיימים מחקרים המראים שכ- 90% מכלל הנשים חשות כאב בפטמות בתחילת ההנקה.
חלקן ממשיכות לסבול, חלקן מפסיקות להניק. חשוב שתדעי שזה לא חייב להיות ככה, אפשר גם אחרת!


הפטמה הנשית מלאה בעצבים ההופכים אותה לאיבר מאוד רגיש. לכן רגישות בפטמות בתחילת ההנקה היא דבר מאוד טבעי ונורמלי. לעומת זאת אם אישה חווה כאב של ממש או רגישות מוגברת מעבר לשבוע הראשון, המצב כבר לא נחשב טבעי ומצביע על בעיה כלשהי. כאב של פטמה פצועה הוא באמת בלתי נסבל. ולרוב המקרים, הגורם העיקרי לכאב בהנקה הוא כאשר התינוק אינו תופס את השד בצורה טובה. גורמים נוספים שיכולים לפצוע או להכאיב לאם הם מציצה חלשה או לשון קשורה.

החדשות הטובות הן שאין סיבה לסבול! אם את חווה כאבים בהנקה או מכירה מישהי כזאת, הפתרון הכי טוב הוא לקבל עזרה מיועצת הנקה או ממדריכת הנקה. הן יוכלו לעזור לאבחן מה בדיוק הבעיה ולעזור לך לפתור אותה.

יש גם כאב בפטמות שלאו דווקא מעיד על בעיית חיבור ומצריך טיפול. למשל כאב בחיבור שמתמשך פחות מ30 שניות שהוא לא נחשב כאב של ממש אלא יותר רגישות או אי נוחות. אם הכאב ממשיך לאורך כלההנקה אז זה כבר כאב לא נורמאלי. מובן שכאב הוא דבר סובייקטיבי וכל אחת חווה אותו באופן שונה, לכן יש קווים מנחים כדי שתדעי מתי לבקש עזרה.

אם אין סדקים, שלפוחיות, דימום, כאבים בלתי נסבלים או פריחה אז אין צורך להתיחסות רפואית/יעוץ מקצועי.

כמה דברים שגם חשוב לדעת ולזכור לא לעשות:

  • • לא להמשיך לסבול! (כבר אמרנו?) ההנקה לא אמורה לכאוב (גם לא בהתחלה) קבלי עזרה!
  • • לא להפחית הנקות – נכון שמאוד כואב אבל הורדת הנקות לא יפתרו את הכאב ויכולות לפגוע בהנקה.
  • • יש בשוק פתרונות נוספים; יש את הרפידות הרפואיות (כמו הרפידות של nursicare), קונכיות הנקה המאפשרות איוורור נחוץ לפטמה פצועה • וכמובן את כל המשחות המרגיעות ומרפאות למינהן. חשוב לזכור שפתרונות אלו טובים בעיקר למניעה או טיפול ברגישות הראשונית אבל הם לא קסם ואם יש בעיה שגורמת לפציעה ולכאב צריך לטפל בבעיה, אחרת הבעיה תמשיך והכאב ימשיך.
  •  

למי מכן שכבר חוותה את הכאב (הנורא) הזה בלידה/ות  קודמת ולמי מכן שעוד לא, אתן בטח שואלות את עצמכן: מה אפשר לעשות מראש, כדי להימנע מכל הסיפור של כאב בפטמות:

ראשית כל, הכנה טובה לפני הלידה לקראת ההנקה מאוד חשובה. כדאי ללמוד על תנוחות הנקה וחיבור נכון אבל הכי חשוב לדעת שלא אמור לכאוב ולדעת שצריך לבקש עזרה אם כן כואב. המנעות (עד כמה שאפשר) מגודש גם יכולה לעזור. כשיש גודש יש גם סיכון להיפצע כי קשה לתינוק להתחבר כמו שצריך. כדאי להשתמש בפטמת סיליקון רק עם הדרכה של יועצת.
 

בחיבור נכון של התינוק לשד כדאי לנסות להכניס כמה שיותר מהעטרה (שסובבת את הפטמה) והשד אל תוך פיו של התינוק, כי כך הסיכויים להיפצע קטנים. חשוב גם לוודא שבסיום ההנקה הפטמה לא שטוחה, מקומטת או מעוכה.

לסיכום, אין סיבה לסבול, בקשי מיד עזרה. כבר בבית החולים יש יועצות במחלקות או יועצות שמגיעות באופן פרטי לבית החולים או הבייתה. חווית ההנקה יכולה וצריכה להיות חיובית!

*המאמר נכתב בעזרתה של שושי נויבואר, אחות מוסמכת ויועצת הנקה מוסמכת IBCLC.

x

#{title}

#{text}

#{price}