חמשת הסימנים להנקה מוצלחת

 





אחר הלידה, את חשה עייפות יתר. כל כולך עסוקה בטיפול באוצר היקר שלך. בעקבות השילוב בין עייפות זו ומערכת הורמונים בלתי-מאוזנת, את עשויה עד מהרה למצוא את עצמך תוהה וחסרת ביטחון באשר לאיכות חלב האם, שבו את מזינה את תינוקך. הספקות גוברים במיוחד, כאשר את מוקפת ביועצות מכל הסוגים: אמא, חמות, אחיות, חברות ואף האחות בטיפת חלב. כל אלה עלול להוביל אותך למצב של אי וודאות וספקות.

לכן ריכזנו עבורך 5 עקרונות, אשר בעזרתם תוכלי להסיר דאגה מליבך ולישון בשקט, ככל שהתינוק יאפשר…

באיזו תדירות את מניקה את תינוקך?

רב הילודים יונקים בין 8-12 פעמים ביממה, עם הפסקות של שעה וחצי לפחות שבו התינוק מסופק, רגוע ואינו מראה סימני רעב. ההפסקות הללו מאשרות לנו שהתינוק אכן שבע רצון ויכול לנוח. עם זאת אמור הרך הנולד להתעורר ולינוק לאחר כ 3 שעות. התעוררות זו לאחר 3 שעות מההנקה הקודמת הינה תקינה, ואף עדיפה על פני שינה ממושכת.

בתחילה אף טבעי שהרך הנולד דורש לאכול בצורה לא מסודרת ומשתנה מיום ליום, כמו גם לינוק מידי פעם לעיתים תכופות יותר. במקרים רבים צצה תופעה זו בשעות הערב, ויכולה לחזור על עצמה כל יום. תופעה זו עולה בקנה אחד עם מה שנקרא "fussy time " (זמן פינוק), בו בחודשים הראשונים לחייהם, דורשים התינוקות לינוק לעיתים קרובות יותר, דווקא בשעה מסוימת ביום.

משך זמן ההנקה:

על התינוק שלך לינוק בחיבור וואקום, בקצב סדיר. סך הכל ההנקה לא אמורה לקחת יותר משעה. יתכן שהתינוק יפסיק את המציצה הקצבית מידי פעם, אך פעולת היניקה אמורה להיות במרץ במשך רוב הזמן של ההנקה ובסוף ההנקה, ההפסקות יהיו ארוכות יותר. התינוק אמור להיראות רגוע לאחר ההנקה, ובמקרים רבים אף יירדם תוך כדי הנקה מהצד השני. את אמורה לשמוע ולראות אותו בולע באופן סדיר תוך כדי ההנקה – בליעה 1 לכל 3 מציצות.

התחושה בשד:

בזמן שהתינוק יונק, התחושה היא תחושה של משיכה קלה מהשד, ולא תחושה של צביטה או נשיכה של הפטמה. השד עשוי להיות נוקשה ומלא לפני ההנקה, ורך וריק יותר לאחריה. אם ההנקה כואבת, תתייעצי עם רופא או יועצת הנקה.

בנוסף, בחני את מראה הפטמה שלך לאחר ההנקה. צורת הפטמה אמורה להיות רגילה לך, ולא מעוכה, מקומטת או מחודדת. אם הפטמה שלך בדרך כלל עגולה, והמראה שלה אחרי ההנקה עם זווית כמו אודם שפתיים חדש, סימן שמדובר בתפיסה שאינה עמוקה מספיק. תפיסה שאינה עמוקה מספיק עלולה להכאיב לך, וגם להגביל את כמות החלב שהתינוק יצליח לינוק מהשד.

מספר הטיטולים של התינוק:

מדד מעולה של מה שנכנס, הוא למדוד כמה יוצא. בימיו הראשונים של התינוק, מצוי שהתינוק מרטיב טיטול אחד ומלכלך טיטול אחד לכל יום מחייו. (כלומר, ביום הראשון טיטול אחד רטוב ואחד מלוכלך, וביום השני, 2 מכל אחד, וכן הלאה.)

החל מיומו החמישי של התינוק, הכמות הסבירה של טיטולים רטובים הינה לפחות 5 טיטולים ליום. כיום קשה להבחין באמת כמה נספג בטיטול בפועל, מכיוון שטיטולים בעלי ספיגה גבוהה. הג'ל שבטיטול מהווה כמו פתילה, שמושכת אליה את הלחות ומרחיקה אותה מהאזור שנוגע בעור התינוק. כדי לדעת בכל זאת, את יכולה להכניס לטיטול נייר טישו ולבחון את התוצאה. צבע השתן אמור להיות חיוור, ללא צבע ועם ריח עדין. אם השתן כהה ומרוכז, פירושו שההנקה אינה מספקת.

במשך ימיו הראשונים של התינוק הצואה כהה. אלו היציאות שאגר התינוק בתוכו עוד קודם הלידה. תוך יום יומיים אמור החלב שלך להגיע, ובהתאם לכך ישתנו צבע היציאות ומרקמן. הצבע יכול לנוע בין צבע חום לירקרק, ויהיה רך ובלתי מגובש (מעין מרקם של מרק אפונה).

בגיל ארבעה-חמישה ימים יהפכו היציאות לגרגיריות ובגוון צהבהב, כמו תערובת של חרדל עם גבינת קוטג'. במצב תקין יהיו לתינוק לפחות 2-5 פעולות מעיים ניכרות כל 24 שעות, ובשבועות הראשונים תיתכן יציאה אף לאחר כל הנקה. משמעותן של יציאות בתדירות פחותה מזו, עלולה להיות שהתינוק אינו מקבל די חלב.

עליה במשקל:

באופן רגיל עלולים ילודים לאבד עד 7% ממשקל הלידה במהלך ימיהם הראשונים. לאחר שמגיע חלב האם, עולה התינוק היונק 170 גרם בשבוע בממוצע. אם הוא יונק היטב, חוזר התינוק למשקלו המקורי תוך 10-14 ימים מהלידה. לפי ארגון הבריאות העולמי, על תינוקות יונקים לעלות במשקלם 155-241 גרם לשבוע במשך ארבעת חודשי חייהם הראשונים.

הנקה איננה תמיד קלה, אולם שכרה בצידה. היא מפחיתה את הסיכון לפתח דכאון-שלאחר-לידה בטווח הקצר, וסרטן השד בטווח הארוך. היא מספקת לתינוק את התזונה המתאימה ביותר עבורו בשלבי חייו השונים. כמו כן, היא מקטינה את הסיכון לאלרגיות, לסוכרת ולהידבקות במחלות שונות, כיוון שהחלב שלך מכיל נוגדנים המסייעים למערכת החיסונית של התינוק. אם את זקוקה לעזרה בהתחלה, צרי קשר עם יועצת הנקה. רשימת היתרונות של ההנקה ארוכה לאין מספר, והיא שווה בוודאות את המאמץ.
 
x

#{title}

#{text}

#{price}