אמא מניקה וחולה


אנחנו אומנם מתחילים להרגיש את סוף החורף אבל מחלות החורף עדיין כאן. בזמן האחרון אנחנו נתקלות בכל כך הרבה סיפורים על מניקות חולות. הלקוחות שלנו, השכנות, החברות וגם חלק מהצוות שלנו…

בעולם אידיאלי אין מחלות או צורך בנטילת תרופות. לצערנו, זהו לא המצב. לפעמים אנו חולות ואף נאלצות לקחת תרופות. אף אחת לא אוהבת להיות חולה אבל, כשאת אמא שגם מטפלת בתינוק (ולפעמים גם בעוד ילדים) זה באמת הרבה יותר קשה. הרבה נשים מניקות מוטרדות בשאלות רבות שעולות להן במצבים באלו:

האם מותר להניק כרגיל בזמן מחלה שלי? האם אין חשש שהתינוק ידבק? האם יצור החלב נפגע בזמן מחלה? מה אפשר לקחת להקלה על כאבים? האם מותר לקחת אנטיביוטיקה? החלטנו לכתוב מאמר שבו ננסה לענות על השאלות האלו.

הנקה בזמן מחלה:
אין בעיה שאמא תניק את התינוק שלה בזמן מחלה. להפך! מאוד כדאי שגם בזמן מחלה האמא תמשיך להניק כרגיל. כל הפסקה בהנקה יכולה לפגוע ביצור החלב. הרי החלב מיוצר על פי דרישה ואם לא תהיה דרישה לא יהיה יצור חלב.

הגוף של האמא מייצר נוגדנים עוד בשלב הדגירה של המחלה וכשהתינוק יונק הוא מקבל את הנוגדנים למחלה. גם אם התינוק נדבק (חס וחלילה) ההנקה עוזרת למערכת החיסון שלו להתחזק ולהתגבר על המחלה.

לך, האמא, מומלץ לנוח (כמה שאפשר), לשתות הרבה ולהקפיד על שתיפת ידיים.

תיתכן גם ירידה בכמות החלב בזמן מחלה. חשוב לא להלחץ! להמשיך להניק כרגיל ולאותת לגוף ליצר חלב כרגיל. כשהגוף מתחזק והמחלה עוברת כמות החלב בדר"כ חוזרת לעצמה. ישנן אימהות המעידות גם על שינוי טעם החלב למלוח יותר בזמן מחלה אז יתכנו התנגדויות מצד התינוק. צריך הרבה סבלנות ולא להתבייש לקבל עזרה בתקופות כאלה.
 
הנה כמה מוצרים שאולי יעניינו אותך:
תרופות בהנקה:
יש שתי חששות עיקריות בנטילת תרופות בזמן הנקה: הראשונה היא פגיעה ביצור החלב של האמא והשניה פגיעה בתינוק. יש תרופות (כגון תרופות ליבוש נזלת וליחה) שעלולות ליבש גם את החלב. לכן תרופות מסוג זה פחות מומלצות בזמן ההנקה. החשש השני הוא שהתרופה שהאמא לוקחת מגיעה לדם שלה ויכולה לעבור לחלב שלה, משם למערכת העיכול של התינוק ומשם גם לדם שלו. לא כל התרופות עוברות את כל המסע הזה וגם לא כל התרופות מזיקות לתינוק. חשוב להבין את התהליך ולהיות מודעים לנזק שיכול להגרם.

ממחקר קטן שלנו עולה כי אפשר לקחת אקמול לשיכוח כאבים והורדת חום, אין בעיה עם סטרפסילס להקלה על כאבי גרון ושיש כמה וכמה סוגי אנטיביוטיקה המותרים בהנקה אבל זה תלוי גם בגיל היונק ובאיזו תדירות הוא יונק.

תמיד תמיד כדאי וחשוב להתייעץ עם גורם רפואי מוסמך בכל שאלה על נטילת תרופה כלשהי בזמן ההנקה! (גם לגבי התרופות המוזכרות בכתבה)

ניתן לברר על שילוב תרופות בהנקה בטלפונים הבאים:

– קו פתוח בבית החולים בילינסון: 03-9376911 בשעות 14:30-7:30.

– בית החולים רמב"ם, מרכז הרעלות (ד"ר בן טור): 04-8541900 בשעות 15:00-8:00 (במקרי חירום, כל שעות היממה).

– המרכז הארצי לייעוץ טרטולוגי, משרד הבריאות, בית החולים הדסה(פרופ' אשר אור) טל': 02-5082825.

–  קו פתוח בבית החולים אסף הרופא, "הריופון" (פרופ' מתי ברקוביץ') (לגבי חלק מהתרופות נדרש תשלום): 08-9779309 בשעות 14:00-8:00.

אתר LACTMED של ה-NIH (אנגלית)

*(מתוך האתר של ליגת לה לצ'ה)

אנחנו מאחלות לכל קהילת המניקות שלנו רפואה שלמה, הרבה בריאות ושפע חלב! 🙂
x

#{title}

#{text}

#{price}