הדברים שרק חברות טובות יגידו לך על ה-אחרי לידה

 


כל מי שהייתה בהריון יודעת שהתקופה היפה הזאת מגיעה עם כמה וכמה תופעות לוואי לא נעימות. יש ציפיה גדולה לסוף ההריון שבו יפסיקו תופעות הלוואי (וכמובן גם להגעה של התינוק). אבל יש גם לא מעט תופעות לוואי אחרי הלידה וחלקן ממשיכות כמה חודשים! יש תופעות לוואי פיזיולוגיות, קוסמטיות וכמובן רגשיות.

ריכזנו עבורכן כמה מהתופעות וגם דרכי התמודדות איתן:

דימום והתכווציות ברחם – אחרי הלידה לרוב הנשים יש דימום (בדר"כ חזק יותר מהוסת החודשית). זוהי תופעת לוואי מוכרת וטובה. הרחם חוזר לעצמו, מתכווץ ומוציא את כל מה שנשאר בו מההריון. אפשר לצפות לדימום בין חודש לשישה שבועות. אומנם זה משתנה מאישה לאישה. אם הדימום נמשך יותר זמן ו/דימום מאוד חזק שלא נחלש, פני מיד לגורם רפואי לבדיקה. אפשר לשתות חליטות מהצמחים: ילקוט רועים, פטל אדום או סרפד להקלה על כאבי ההתכווציות והדימום. ההנקה גם עוזרת בהתליך חזרת הרחם לגודלו לפני ההריון, כשמניקים משוחרר ההורמון אקסטוצין שגם עושה התכווציות ברחם. 🙂

כמה מילים על אקסטוצין: הורמון המכונה גם הורמון האהבה. הוא ההורמון שמופרש בזמן קיום יחסי מין, ההורמון שמקדם את הלידה, עוזר בשחרור החלב בזמן ההנקה והוא מופרש בגוף אפילו בחיבוק.

כדאי גם לזכור שכל האיברים האחרים בחלל הבטן גם חוזרים לעצמם. כך שיתכנו תופעות נוספות כמו עצירות, גזים וכד'. כן, לא נעים לדבר על זה ועוד יותר לא נעים כשזה קורה… אבל אפשר לעזור לזירוז פעילות מעיים על ידי אכילת מאכלים עתירי סיבים ושתיית מיץ שזיפים. מומלץ גם ללכת ברגל (לא יותר מידי – שמרי על הכוחות שלך…) כדי לעזור למעיים לחזור לעבודה תקינה.

כאבים באיזור האגן והנרתיק (במיוחד אם יש תפרים) – אווץ'! בהחלט אחת התופעות הפחות נעימות. חשוב לפנות לגורמים הרלוונטים ולטפל בעצמך! לא כדאי להזניח דבר כזה. את התפרים מומלץ לשתוף בשתיפות חוזרות במים פושרים ולייבש את האיזור בעדינות. יש לחברת אינקולינה משחה מצויינת בשם "פלא ג'ל". כשמו, כן הוא – פלא!

חוסר חשק מיני – יש כמה גורמים שיכולים להשפיע על חוסר בחשק המיני לאחר לידה. הגורם הראשון הוא העייפות. כל כך הרבה מהאנרגיות של האמא מושקעות בטיפול בתינוק שהגיוני לגמרי שלא ישאר כוח או חשק אפילו לחשוב על יחסי מין כשסוף סוף יש קצת זמן פנוי. גורם נוסף, פיזיולוגי, קשור למאזנים של הורמונים בגוף האם כגון אסטרוגן וטסטוסטרון שהחוסר בהם יכול לגרום לירידה בחשק. יכולים להיות גורמים נוספים כגון כאבים באיזור התפרים, יובש בנרתיק, כיווץ השרירים בעקבות חרדה או טראומה מהלידה וכד'. כדי להתגבר על בעיות אלו אפשר לנסות הרפיה, עיסוי הפרינאום (כמו בזמן ההריון), קבלת עזרה מהסובבים אותך במטלות הבית (לא להתבייש לבקש ולקבל עזרה) וכמובן שיתוף. תקשורת ושיתוף בן הזוג בכל מה שאת מרגישה הוא מאוד חשוב בשלב הזה (ותמיד). כדאי לנסות לשמור על האינטימיות בניכם גם אם לא מתאפשר לכם בהתחלה לחזור ליחסי מין מלאים.

נשירת שיער(!) – אחרי כל חודשי ההריון שבהם השיער שלך צמח והתעבה מגיעה הלידה, וכמה חודשים אחר כך מגיעה גם הנשירה האיומה. בזמן ההריון ההורמונים שבגוף האישה עוזרים לשיער להיות עבה, חזק והוא גם אורך מהר יותר. הצניחה ברמת ההורמונים לאחר הלידה, היא שגורמת לנשירה. החדשות הטובות הן שזה מתאזן ומפסיק באיזשהו שלב. החדשות הפחות טובות הן שזה יכול להמשך אפילו עד שנה! לחץ לא תורם לכל הסיפור, אז נסי להשאר רגועה. מומחים בתחום ממליצים גם על הברשת השיער במברשת שיער רכה, להוסיף מסכת הזנה לשיער ולהמנע מטיפולים כגון פאן והחלקה לשיער בתקופת הנשירה האינטנסיבית.

בריחת שתן/ דליפת שתן – כן, קראת נכון. לא, זה לא קורה רק למבוגרים. כדאי לעבוד על השרירים שיעזרו לנו לחסוך ולמנוע את המבוכה הזאת  ולעשות "תרגילי קגל". היופי בתרגיל הזה שלא צריך לפנות לו שום זמן. אפשר לעשות תרגילי קגל בכל זמן ובכל מקום. מכווצים ומחזקים את השרירים שאחראים על עצירת זרימת השתן, כמה פעמים ביום. שמענו פעם טיפ טוב – לעשות את התרגיל בכל פעם ששולחים הודעה בטלפון וככה לוודא שמתרגלים מספיק.

טחורים – לא נכנס יותר מידי לתיאורים הפיזיים של המצב אבל יש לנו כמה טיפים שיעזרו להתמודד עם הבעיה:

ישיבה באמבטיה חמה, שימוש בקרח להקטנת הנפיחות ושימוש במשחה המכילה הממליס. אגב, גם כאן חברת אינקולינה באה להצלתנו עם משחת הממליס מצויינת!

יש גם תופעות לוואי שמופיעות כבר בהריון ונשארות גם אחריו… כמו למשל סימני מתיחה על הבטן וורידים בולטים ברגלים (דליות) ובעיות זיכרון. את העור אפשר להזין בקרם לחות ואם הזמן סימני המתיחה בדר"כ מתבהרים. לדליות מומלץ להתייעץ עם גורם רפואי מוסמך ואפשר לנסות גם הליכה, הימנעות מעמידה או ישיבה ממושכת ושימוש בגרביים אלסטיים. לגבי בעיות הזיכרון צריך בעיקר לנהוג בסבלנות והכלה עם עצמך. לנשום עמוק, להרגע… אפשר גם להשאיר לעצמך תזכורות לדברים חשובים.

Baby Blues: כדקה אחרי לידת השליה יש צניחה ברמת ההורמונים. צניחה זאת עלולה לגרום לתחושת "דיכי" כללית, מצב רוח ירוד או התקפי בכי שכביכול לא מוסברים. חשוב להדגיש זה רק כביכול כי התחושה הזאת היא לגמרי תחושה טבעית, נורמאלית. את בסדר! חשוב לקבל את מה שעובר עליך אבל עוד יותר חשוב לוודא שזה לא ממשיך יותר משבועיים. אם כעבור שבועיים מהלידה עדיין יש חלק מהתסמינים כגון: חוסר תיאבון, קושי להירדם, קושי בתפקוד בבית וחוסר רצון לטפל בתינוק – מומלץ לפנות לגורם רפואי מוסמך. גם פה כל כך חשובה התקשורת. שתפי. שלא תרגישי לבד.

זה נכון לגבי כל תופעות הלוואי המופיעות במאמר. אם יש לך ספק או חשש לגבי משהו שעובר או משתנה בגוף תמיד מומלץ לגשת לגורם רפואי מוסמך ולקבל עזרה. אפשר גם לשתף את בן הזוג, אמא או חברה טובה. תמיד כדאי למצוא אוזן קשבת ואין סיבה לסבול או לעבור את מה שאת עוברת לבד.
x

#{title}

#{text}

#{price}