מהי שביתת הנקה ומה עושים אתה?
 

שביתת הנקה הינה הפסקת הנקה פתאומית ולא תהליך שקורה בהדרגה. 
היא מופיעה בדרך כלל לפני גיל שנה ואינה קשורה לתהליך גמילה טבעי של התינוק, אלא מצב בו התינוק מסרב לינוק באופן מלא או חלקי. 
חשוב לזכור שבמהלך 12 החודשים הראשונים של התינוק הוא עדיין זקוק לחלב אם, 
זו הדרך של התינוק להראות שמשהו קרה ויש לתת לזה את מלוא תשומת הלב. 

זה ברור שמצב זה עלול לגרום לפחד, דחייה ותסכול אצל האם, אך ברוב המקרים זהו מצב בר שינוי, וניתן להחזיר את התינוק למסלול הנקה מלא. 

ישנן מספר סיבות שיכולות לגרום לשביתת הנקה כגון סיבות פיזיות, נפשיות ועוד. 

1. סיבות פיזיות יכולות להגיע כתוצאה מבעיה רפואית אצל התינוק כמו כאבים מקבלת מכה, כאבים בגרון או באוזן, צמיחת שיניים, פטריה בפה או בעיות רפואיות אחרות. צריך לזכור שלעתים התינוק פשוט לא מרגיש טוב. 
2. סיבות נפשיות יכולות להיווצר מקשר שעושה התינוק בין ההנקה לבין בהלה או קושי רגשי אחר שנוצר אצלו. לפעמים בשעת הנקה האם חווה כאבים ואולי היא הביעה את הכאב וזה הבהיל את התינוק, יכול להיות שהיה שינוי במרקם המשפחתי - חזרה לעבודה של האימא, מעבר דירה. 
3. יכולות להיות סיבות שונות אחרות לשביתת הנקה כמו שינוי ריח הגוף של האם - החלפת בושם, אבקת כביסה. לפעמים ישנה ירידה באספקת החלב או שינוי בטעם. 
במקרה של היעדרות האם - תינוק שלא ינק מספר ימים עלול לסרב לינוק. 


יש לזכור שלא תמיד אנחנו יכולים לדעת ממה נובעת שביתת ההנקה אך יש לטפל בה במיידי. 

איך נבדיל בין שביתת הנקה לגמילה טבעית?
גמילה טבעית מתרחשת בהדרגה לעומת שביתת הנקה שהיא פתאומית, במקרה של שביתת הנקה נוכל להחזיר את התינוק להנקה מלאה. 

אז מה עושים עם שביתת הנקה? 
קודם כל להיאזר בסבלנות! 
שביתת הנקה עלולה מאד לבלבל ולתסכל את האם ולכן צריך גם מערכת תמיכה באם ולתינוק, שביתת הנקה יכולה לקחת ימים ספורים, אך כמובן שאין חוקים וזה יכול להימשך גם מעבר. 

איך תשמרי על אספקת החלב ומניעת גודש ודלקת בזמן שביתת הנקה?
מומלץ בתקופה הזו להיעזר במשאבת חלב על מנת לשמר את החלב. אם התינוק מתחת לגיל חצי שנה, רצוי לשאוב כשמונה פעמים ביממה. אם התינוק מעל חצי שנה ואוכל מוצק, רצוי לשאוב בזמנים שבו ינק. 

רעיונות מומלצים לעשות בתקופת שביתת ההנקה עם התינוק

1. שמירה על אווירה נעימה וכיפית כאשר יש מגע צמוד של עור בעור של התינוק והאם. שימי לב! לא להציע לתינוק לינוק בשלב זה אלא לשמור על אווירה נינוחה, המטרה היא להרגיע את התינוק אך להשאיר אותו קרוב לאזור ההנקה. רעיונות שניתן ליישם - אמבטיה משותפת, קפיצה על כדור פיזיו, להתנועע, לרקוד, תוך כדי שהתינוק במנשא ושומר אותו קרוב. 
2. ניתן לנסות להניק את התינוק בזמן שינה, בדרך כלל בזמן הזה התינוק לא יתנגד להנקה. 
ישנם תינוקות שתנועתיות תעזור להם לינוק טוב יותר, לכן - נסי להניק תוך כדי תנועה, אם התינוק אינו מגיב למצב של חצי שכיבה, ייתכן שהגיע הזמן לזוז. 
3. נסי להניק כאשר התינוק אינו רעב, התינוק צריך להרגיש רגוע ולא בסטרס. במידה והתינוק נסער יש להרגיע אותו קודם ואז להציע לו שד.  
ישנם תינוקות שיקחו את השד בקלות רבה יותר אם הם לא רעבים במיוחד, לכן נסי להאכיל תחילה במעט חלב, בכל שיטת האכלה שמתאימה לך. התחילי עם שליש עד מחצית מההאכלה הרגילה שלו, רק כדי להוריד את הרעב שלו לפני שאת מציעה את השד.
במידה והתינוק לוקח בקבוק אך מסרב לשד, מומלץ לנסות ״לפתות״ אותו עם בקבוק בתנוחת הנקה, ובזמן שהתינוק יונק ובולע באופן פעיל, משכי את פטמת הבקבוק והכניסי את השד, ישנם תינוקות שיזרמו עם השינוי וימשיכו לינוק. 
4. לקחת עזרה מקצועית של יועצת הנקה מוסמכת שתוכל לתת פתרונות שמותאמים עבורך ועבור התינוק שלך כגון: 

• שימוש במגן פטמות - במקרים מסויימים מגיני פטמות יכולים לעזור לתינוק במעבר חזרה לשד, במיוחד אם השביתה הגיעה לאחר שימוש כבד במוצץ ובבקבוק. 
• צינורית חלב - מספקת חלב דרך צינור דק שמתחבר למיכל, במידה וזרימת חלב איטית גורמת לשביתה זה יכול להיות פיתרון מצוין. במידה וזו לא הבעיה - כדאי לנסות פתרון אחר. 

5. כמובן לבדוק מול רופא שאין בעיה פיזיולוגית המונעת מהתינוק הנקה. 

במקרה של שביתה חלקית ניתן לעשות את הדברים הבאים
לצמצם גירויים מסביב - לכבות את האורות, לסגור מוזיקה או טלויזיה במידה ויש ברקע. 
במידה והתינוק עם מוצץ נסו להחליף לו את אפקט היניקה של המוצץ בשד. 
לדבר עם התינוק (אפילו שהוא קטן) ולהסביר לו שהכל בסדר ולהביע אמפטיה. 

איזו תזונה יקבל התינוק בזמן שביתת ההנקה? 
במידה והתינוק עדיין לא צורך אוכל מוצק חשוב מאד להמשיך ולהזין אותו בחלב. 
לתינוק יש דחף ליניקה (מציצה) ולכן חשוב לא להזין באמצעים מלאכותיים שמספקים דחף זה כגון בקבוק אלא מטפטפת, כפית, האכלת אצבע, כוס ועוד (במיוחד אם השביתה נובעת מהעדפת בקבוק) ולדאוג שהתינוק לא מתייבש ועדיין יש 6 חיתולים רטובים ביום! 

אם מדובר בתינוק גדול יותר והשביתה היא קצרה או חלקית לא להציע לו חלב שאוב, סביר מאד שהוא יחפש ויבקש לבד. במצב של שביתה חלקית לרוב התינוק ינק קצת על מנת לא להתייבש. 

בסביבות גיל חצי שנה התינוק יכול לשתות חלב ישירות מכוס מעבר / כוס אימון. 

מאחלת לכן שהתקופה הזו תעבור במהרה, זכרו שזה אפשרי רק דורש סבלנות ותמיכה, והמון אהבה לאם ולתינוק. 



מקורות למאמר :
https://www.lllisrael.org.il/post/nursing-strike
http://www.nancymohrbacher.com/articles/2013/1/26/is-your-formerly-nursing-baby-refusing-to-breastfeed.html

 

x

#{title}

#{text}

#{price}