הנקה למרחקים

 

אם כבר יצא לך להניק תינוק מעל לגיל כמה חודשים בטח כבר נתקלת במשפט מעצבן כגון: "את עדיין מניקה?!" אם התינוק שלך כבר בן חצי שנה אולי זכית לשמוע: "עכשיו אני מבינה למה הוא כל כך תלוי בך". אם הוא בן שנה הוסיפו: "את חייבת לגמול אותו!" ואם המשכתם עד גיל שנתיים בטח כבר שמעת כמה פעמים: "את יודעת שהחלב שלך כבר לא שווה כלום בגיל הזה, נכון?"…

אז, כן. אני עדיין מניקה! הוא תלוי בי כי הוא פעוט בן שנה וחצי ואני אמא שלו. לידיעתכם גורמי בריאות שונים ברחבי העולם ממליצים להניק לפחות עד גיל שנתיים. והחלב שלי? כמו של כל אמא – שווה זהב!

************************************************

גיל הגמילה הממוצע נע בין שישה חודשים לחמש שנים ומשום מה עדיין לא נחשב מקובל להניק אחרי גיל שנה. נשים שמניקות פעוטות נתקלות לעיתים בהערות שונות או מבטים מופתעים ואף נגעלים. לא ברור למה החברה הישראלית עוד לא למדה לקבל את מה שכל כך טבעי והוא חלק לא קטן מהחברה הנשית שלה.

במאמר הזה נביא לפניכן את היתרונות לאם ולתינוק יונק אחרי גיל שנה. נביא גם את הקשיים שיכולים להגיע עם הנקה למרחקים ונציע כמה פתרונות שיכולים לעזור. אם את אמא לתינוק לפני גיל שנה אני מקווה שהמידע הזה יעזור לך להחליט מתי תרצי לגמול מהנקה ולקבל את הכלים שאת צריכה כדי להמשיך. אם את אמא לתינוק בוגר שעדיין יונק קבלי את המאמר הזה כחיזוק חיובי מאיתנו! 🙂

נתחיל בקשיים: ההנקה היא באמת משהו טבעי ומקסים אבל יש לא מעט קשיים ואתגרים שעלולים לצוץ בהתחלה: גודש, פטמות פצועות, בעיות חיבור, לשון קשורה, מיעוט חלב, נשיכות וכו' וכו'  אבל עם הזמן (ועם תמיכה והכוונה נכונה) ההתנהלות בהנקה נהיית קלה יותר ואפשר להנות מהקסם והחיבור. ההנקות מתקצרות ומתייעלות. וכשחשבת שעברת את הקשה מכל, מגיע משבר גיל ארבעה חודשים (שעליו דיברנו במאמר הקודם) ואז יוצאות השיניים. (דרך אגב, אין בעיה להניק תינוק עם שיניים – לפעמים צריך לחבר את התינוק מחדש אם השיניים משפשפות קרוב מידי לפטמה.)

הנקה אחרי גיל שנה מביאה איתה אתגרים נוספים שעליהם נפרט כאן:

מה אומרת החברה שלנו על זה?
כפי שקראתן בהקדמה, לצערנו לא תמיד מתייחסים לאישה המניקה למרחקים בכבוד. למרות שיש לא מעט נשים שלא גומלות את הילדים שלהן מהנקה לפני גיל שנה, זה עדיין נחשב לא מקובל ויש הרבה "טררם" סביב הנושא הנפיץ הזה.
עצה שלנו? להתעלם. תמיד יהיה מי שיתן ביקורת על מה שאנחנו עושות או לא עושות בתור אימהות והכי טוב (וחשוב) שתהיי בטוחה בעצמך! את יודעת מה הכי טוב לתינוק שלך ומחקרים מראים שאין שום נזק בהנקה אחרי גיל שנה, ההפך הוא הנכון! האמא והתינוק יוצאים מורווחים. את ממש לא לבד ואת עושה דבר נפלא! זכותך להניק כל עוד את והתינוק שלך מעוניינים בכך.

 
  • הריון – נתחיל בניפוץ מיתוס. אפשר להניק בזמן הריון. כמובן שרק במקרה שההריון בריא, תקין ולא נחשב הריון בסיכון. אם למשל קיבלת הוראה מהרופא לא לקיים יחסי מין יכול להיות שגם לא מומלץ להניק. הסיבה לכך היא שבהנקה (וביחסי מין) מופרש ההורמון אוקסיטוצין שיכול לגרום להתכווצויות ברחם.

    בהנקה בזמן הריון יתכנו שינויים בטעם החלב ובשלב כלשהו, בהתחדשות של רקמת השד, החלב מתייבש/ מתמעט ואז הופך לקולסטרום לקראת הלידה. יש תינוקות שימשיכו לינוק ויש שיפסיקו. אם ההנקה מעיקה ומחלישה אותך את יכולה להפסיק ואם לא וטוב לשניכם את יכולה להמשיך. יכול להיות שהפטמות שלך יהיו מאוד רגישות בעקבות ההורמונים של ההריון והנקה לא תהיה נעימה ואפילו כואבת. זה עניין מאוד אישי וכדאי שכל אחת תעשה את השיקולים שלה ותקשיב לעצמה.
     
  • חזרה לעבודה –

    בארץ חופשת הלידה נמשכת 14 שבועות ויש אפשרות גם להאריך את החופשה לחצי שנה ללא תשלום. חופשה זאת כמובן לא מתאימה בכלל לאמא שמעוניינת להניק את התינוק שלה הנקה מלאה. זה אפילו לא מתאים להמלצות של משרד הביאות להניק את התינוק לפחות חצי שנה בהנקה בלעדית עד לשילוב מוצקים ולהמשיך עד גיל שנה לכל הפחות. בארגוני בריאות אחרים ממליצים להניק את התינוק לפחות עד גיל שנתיים. אז חזרה לעבודה עם תינוק יונק היא לא פשוטה בכלל אבל יש פתרונות! יש היום משאבות מצוינות בשוק ואפשר לשאוב את החלב המשובח שלך ולהשאירו עם מי ששומר על התינוק שלך. חשוב להכיר את הכללים לאחסון וחימום חלב אם וללמד את מי שנשאר עם התינוק על האכלה תומכת הנקה ("האכלה קצובה").
     
  • העדפת בקבוק –

    לפני כמה חודשים שלחנו לכן מאמרים בנושא שילוב בקבוק לתינוק יונק (לינק). סעיף זה הוא בעצם נספח של הסעיף הקודם. אחת החששות בחזרה מוקדמת לעבודה היא שהתינוק יעדיף האכלה מבקבוק על פני יניקה מהשד. בנוסף, יש בעיה של תינוקות שלא מוכנים לקחת בקבוק (המכונים סרבנים) וזה גם יוצר בעיה מאוד גדולה עבור אמא שצריכה לצאת לעבודה אבל התינוק שלה לא מוכן לאכול מבקבוק ורק מוכן לינוק. כאמור, כתבנו לכן על דרכים למנוע את זה במאמר על האכלת תינוק יונק מבקבוק. 
     
להנקה יש יתרונות רבים ויתרונות אלה חשובים ונמצאים גם אחרי גיל שנה:​  
 
  • חלב האם זמין לתינוק בכל זמן ובכל מקום בטמפרטורה המושלמת.
  • ההנקה מומלצת גם כדי להקטין את השכיחות לתסמונת "מוות בעריסה".
  • חלב האם תורם לחיזוק ותחזוק מערכת החיסון (שמתפתחת עד סביבות גיל חמש).
  • עשיר באשלגן, מגנזיום וברזל שטובים כמובן בכל גיל.\
  • ההנקה אמורה גם להפחית סימפטומים של אלרגיות שונות (אפילו אסתמה).
  • בקיץ החלב נהיה דליל יותר, מרווה את צמאונו ועוזר במניעת התייבשות של התינוק.
  • ההנקה מפחיתה את הסיכויים להשמנת יתר. התינוק אוכל בדיוק (!) את הכמות שהוא צריך ויודע מתי להפסיק.
  • נרשמו מחקרים שמראים עליה בתוצאות בחינת IQ וההתפתחות הקוגניטיבית.
  • סיוע בהתפתחות אוראלית תקינה ובהתפתחות הדיבור.
  • ולא פחות חשוב – ההנקה חסכונית גם בזמן ובכסף!
  • אחוזי השומן בחלב עולים ככל שהתינוק גדל! אחרי גיל שנה אחוזי השומן בחלב האם גבוהים מאשר בחלב אם של אמא שמניקה תינוק בן שלושה חדשים.
 
ככל שאת מניקה יותר זמן יתרונות ההנקה עבורך גם ממשיכים ואף גדלים! מחקרים מראים שיש ירידה בסיכון לחלות בסרטן השד, ירידה בסיכון לחלות בסרטן הרחם והשחלות, ירידה בסיכוי לפתח מחלות לב ופחות מקרים של סכרת (סוג 2).

לסיכום אם את כבר מניקה תינוק מעל גיל שנה את יכולה להיות גאה בעצמך ולהמשיך כל עוד שנוח וטוב לכם. ואם התינוק שלך עוד לא בן שנה, אני מקווה שהמאמר הזה יוכל לעזור לך כשתגיעי לצומת שבה תתלבטי לגבי גיל גמילה.

אנחנו מקוות שאם גם לך יצא לשמוע את המשפט: "החלב שלך כבר לא טוב/לא נותן כלום לתינוק שלך" –

תדעי שגם אחרי גיל שנה החלב שלך מכיל שפע של: חלבונים, שומנים, ופחמימות. נותן הגנה חיסונית ונוגדנים.

ואם תבחרי שלא לענות למי שאמר לך את זה, לפחות את תדעי שזה פשוט לא נכון.

מאחלות שפע חלב לכל המניקות! 🙂
אריאלה וצוות הנקה טובה
x

#{title}

#{text}

#{price}