דלקת בשד: איך מונעים – ואיך מטפלים

 

 איך משחררים צינורית חלב סתומה?

  1.  להניק את התינוק, ונסי להניק אותו לעיתים קרובות מהשד הכואב. שני תנוחות הנקה כך שהסנטר והאף שלו (לחילופין) יהיו בכיוון הצינורית הסתומה. אם את חושדת שלתנוחת ההנקה שלך או לחיבור של התינוק יש קשר לסתימה, כדאי להתייעץ עם יועצת הנקה מוסמכת.
  2. בזמן ההנקה, עסי בעדינות את האזור הנוקשה והכואב בשד.
  3. עסי בעדינות את האזור מעל הצינורית הסתומה ואז סחטי חלב מהשד.
  4. היעזרי בקומפרסים חמים או בקבוק חם על האזור הכואב בשד.
  5. הקפידי על בגדים משוחררים יותר עד שהסתימה תחלוף
  6. זה אולי נשמע קצת מוזר, אבל אימהות לא מעטות מדווחות שניתן להיעזר במברשת שיניים חשמלית כדי לשחרר סתימה בצינורית חלב: החזקת הצד השטוח של המברשת כנגד הצינורית החסומה גורמת לתנודות החשמליות לעזור בשחרור הסתימה.
אני סובלת מסתימות חוזרות ונשנות. 
מה הסיפור?
תחושה מקדימה של שפעת

לאם מיניקה שחווה צינוריות חלב סתומות לעיתים תכופות מומלץ להתייעץ עם יועצת הנקה שתבדוק את תנוחת ההנקה ואת חיבור התינוק לשד. בנוסף, יש להקפיד שבסוף כל הנקה השדיים יהיו 'רכות' והתחושה בהן תהיה נוחה. אם למרות כל צעדי המניעה הסתימות ממשיכות להתפתח, אפשר לנסות הפחתת צריכה של שומן רווי ונטילת תוסף המזון לציטין. יש גם עדויות לכך שהפחתת צריכת המלח יכולה לסייע במניעת סתימות בצינוריות החלב.

זה מתחיל בכאבים בשד או יכול להתחיל עם תחושה מקדימה של שפעת שתלווה בהמשך עם כאבים בשד. כשאת מסתכלת מקרוב, ייתכן שתבחיני באזור אדמומי, או אולי אפילו גוש קשה. עד מהרה את עלולה להרגיש כמי שחלתה בשפעת: החום עולה, ההרגשה הכללית רעה, והשד כואב, כל כך כואב.

לא נעים להכיר: דלקת בשד – מסטיטיס
מסטיטיס היא מחלה של נשים מיניקות בלבד. היא אופיינית במיוחד לששת השבועות הראשונים אחרי לידה, אבל יכולה גם להתפתח בכל שלב של ההנקה. הגורם העיקרי למסטיטיס הוא צינורית חלב סתומה: החלב בשדיים זורם דרך מערכת צינורות מסועפת, וכשנוצרת סתימה בנקודה מסוימת, את עלולה להרגיש כאב מקומי. לעיתים גם תראי נקודה לבנה על הפטמה או על ההילה – זוהי שלפוחית חלב, גם היא סוג של חסימה במערכת הצינוריות. כאשר חסימות כאלה אינן מטופלות בהקדם, הן עלולות להזדהם ולהפוך למסטיטיס.
כמו בהרבה בעיות בריאות אחרות, הריפוי הטוב ביותר הוא מניעה. ראשית לכל, חשוב לזכור שיש מה לעשות כדי למנוע את התפתחותה של דלקת זיהומית בשד. ברגע שמתפתחת סתימה באחת מצינוריות החלב, יש שורה של צעדים טיפוליים שיש לנקוט כדי לשחרר אותה. כשהסתימה משתחררת, כמובן, חולפת הסכנה להזדהמות.
הנה כמה מוצרים שאולי יעניינו אותך:
חזיית הנקה איכותיתחזייה איכותית היא פריט חשוב במלתחה בכל תקופה וזמן בחיי האישה. בתקופת ההנקה השדיים רגישים מהרגיל ונתונים לשינויים, החשיבות של חזיית הנקה איכותית היא משמעותית אף יותר לבריאות האישה. חזיית הנקה שאינה מותאמת היטב למבנה השד יכולה לגרום לסתימה בצינורית חלב, שלב מקדים לדלקת בשד. יועצות הנקה רבות שולחות את לקוחותיהן אלינו, מתוך הכירות עמנו כחנות המתמחה בהתאמת חזיית הנקה, גם במידות גדולות במיוחד שפחות זמינות בארץ. חשוב להתאים חזיית הנקה שנותנת תמיכה מלאה בשד ואף מונעת מצבים לא נעימים כגון צינורית סתומה.


מאוחר מידי, כבר יש לי דלקת בשד!

השלב הראשון הנדרש הוא לוודא שאכן מדובר בדלקת. כאבים, אודם ונפיחות מקומיים יכולים בהחלט להיות סימפטומים של צינורית חלב סתומה בלבד. במקרים של מסטטיטיס, עם זאת, יתלווה לתסמינים אלה גם חום גבוה (יותר מ-38 מעלות), ולעיתים גם כאבי שרירים, צמרמורות, והרגשה רעה כללית.
הטיפול הראשוני בדלקת זיהומית בשד זהה לטיפול בצינורית חלב סתומה: הנקה מרובה, עיסויים עדינים, וכן הלאה. על האם להקפיד על שתייה מרובה ומנוחה. כדי לאפשר את ההנקה במקביל למנוחה, מומלץ לארגן את כל האביזרים הנצרכים קרוב למיטה: הטיטולים, חיתולים, הטלפון שלך, בקבוק מים. כך תוכלי לשהות במיטה כמה שיותר, בעוד התינוק נמצא איתך (במיטה או בעריסה קרובה) ויונק לעיתים תכופות. אם את מרגישה שהיניקה שלו אינה יעילה מספיק בפינוי החלב מהשד, סחטי או שאבי את שאריות החלב אחרי כל הנקה. בניגוד לדעה הרווחת, אין כל חשש להניק עם מסטטיסט, ישנן נשים שחוששות לתת "חלב שמכיל דלקת" מהשד המודלק, אך למעשה ההפך הוא הנכון, כדאי ורצוי לשמור על הנקה רציפה, וחלב האם אינו נושא דלקת או מעביר אותה לתינוק היונק.
כדי לשחרר חלב באופן מיטבי בכל הנקה, מה שיסייע בהחלמה, מומלץ לחמם את השד בבקבוק מים חם. אפשר גם להתקלח במים חמים לפני ההנקה, תוך עיסוי עדין של האזור הכואב בשד. טכניקה נוספת היא להישען לתוך גיגית מים חמים ולטבול בה את השד הכואב למשך עשר דקות, ולהקפיד לעשות זאת שלוש פעמים ביום. אם עושים זאת בעמידת שש, כוח הכבידה גם עושה את שלו, ומסייע לשחרור החלב מהשד. כדי להתמודד עם הכאבים, ניתן גם לקחת משככי כאבים בטוחים בהנקה.


ישנן מספר משחות שעשויות להקל על התסמינים של שד מודלק וצינורית סתומה. משחת אינקולינה היא משחה טבעית מומלצת המסייעת ומקילה על כאבים, גודש ורגישות בשדיים. המשחה מבוססת על מיצוי כרוב ועל צמחים פעילים נוספים כולל: שומשום, שמן זית, ארנקה, מנטה, קמומיל, אשכולית, גרניום ואלוורה.
אם הרגשתך לא משתפרת אחרי 24 שעות לכל היותר, אם האודם והנפיחות בשד ממשיכים להתפשט, אם חום הגוף עולה על 38.4 מעלות, אם בחלב מופיעים דם או מוגלה, אם סדק בפטמה נראה מזוהם, או אם קוים אדומים מופיעים מהעטרה לכיוון בית השחי – יש לגשת לרופא בהקדם. במקרים כאלה תקבלי בדרך כלל טיפול אנטיביוטי. במקביל לנטילת התרופה, עם זאת, יש להקפיד להמשיך בכל הטכניקות המומלצות כדי לשחרר את הסתימות בשד.

הצילו, הדלקת בשד חזרה!
אם המסטיטיס שבה לבקר אצלך, מומלץ לערוך בירור רפואי מקיף. מסטיסיס שבה ומופיעה בדרך כלל כאשר האנטיביוטיקה שנרשמה אינה משפיעה על החיידק האחראי לזיהום, או משום שהטיפול האנטיביוטי לא היה ארוך דיו. כמו כן, אם הגורם הראשוני לזיהום – חלב שנשאר בשד – לא טופל, הדלקת יכולה לחזור בתום הטיפול התרופתי. חשוב גם לבדוק את מצב הפטמות שלך: אם אחת מהן היא סדוקה או מדממת, ייתכן שהיא מהווה נקודת כניסה לחיידקים. במקרה כזה חשוב להקפיד על טיפול הולם בפטמות ולבדוק עם יועצת הנקה מה גורם להן להיפצע שוב ושוב.

בשורה התחתונה, חשוב לזכור שסתימות בצינוריות חלב – שלא לדבר על דלקת של ממש – אינן גזרת גורל. יש מה לעשות כדי לוודא שהחלב זורם בלי הפרעה אל מחוץ לשד, וכדי להבטיח שההנקה תהייה חוויה בריאה לא רק עבור התינוק –  אלא גם עבורך, האם.
מאמר זה ייתן לך מספר כיוונים לטיפול בדלקת בשד או בצינורית סתומה.
x

#{title}

#{text}

#{price}