"מספר הקסם" ותפוקת חלב לטווח ארוך (חלקים 1 ו2)

מאת: ננסי מורבאכר, יועצת הנקה IBCLC

"מספר הקסם" ותפוקת חלב לטווח ארוך (חלק 1)


בפוסט הקודם שלי, סיפרתי לאמא בקבע שחזרה לעבודה שישה שבועות לאחר לידה שהגוף שלה מיצר את כמות החלב שהתינוק שלה זקוק לה לאורך כל תקופת ההנקה. כדי שתוכל להגיע ליעד שהיא הציבה לעצמה, הנקה עד גיל שנה, הסברתי כי "כל מה שהיא צריכה לעשות זה לשמור על אספקת החלב שלה". אך לא תמיד קל לאישה עובדת לשמור על אספקת החלב, במיוחד אם היא לא מודעת לדינמיקה הבסיסית שמשפיעה על תפוקת החלב שלה. סיפרתי לאמא הזו קצת על הדינמיקה, וההסבר שלי הקל עליה מאוד


קיבולת השד. זוהי כמות החלב שיש לאישה בשדיים כשהם במצב הכי מלא במהלך היום, והכמות הזו משתנה מאם לאם. קיבולת השד משפיעה על כמות הפעמים ביממה שאשה צריכה לרוקן את השדיים - דרך הנקה או שאיבה - כדי לשמר על אספקת החלב שלה. אם שדיה מלאים, הם מאותתים לגוף להאט את קצב ייצור החלב. במילים אחרות, "שדיים ריקים מייצרים חלב מהר יותר" ו"שדיים מלאים מייצרים חלב לאט יותר". כמות החלב הדרושה כדי להאט את קצב ייצור החלב תהיה גדולה בהרבה באישה עם יכולת אחסון גבוהה, כך שהיא תוכל לרוקן שדיה מספר פעמים נמוך יותר ביממה, מבלי לפגוע בתפוקת החלב שלה.

מספר הקסם. זהו מספר הפעמים ביממה שאשה צריכה לרוקן היטב את השדיים כדי להשאיר את תפוקת החלב שלה יציבה. עקב הבדלים ביכולת אחסון החלב בשדיים, חלק מהאמהות יגלו ש"מספר הקסם" שלהן הוא נמוך - כגון 4-5 פעמים ביום - או גבוה - 9-10 פעמים ביממה. אך כשמספר הפעמים ביממה שאישה מרוקנת את שדיה (הנקות ושאיבות) יורד מ"מספר הקסם" שלה, תפוקת החלב שלה יורדת.

 

סך ההנקות היומי. הרבה מהאמהות העובדות להן אני עוזרת דרך הטלפון מקפידות מאד לשמור על מספר השאיבות בעבודה, אך הרבה פעמים, ככל שעוברים החודשים, הן מניקות פחות ופחות כשהן בבית. עם השינוי הזה בשגרה, הן לפעמים יורדות מתחת ל"מספר הקסם" שלהן, מה שגורם לירידה בתפוקת החלב.

 

לאחרונה, שאלתי אמא עובדת שתפוקת החלב שלה ירדה, לגבי שגרת יומה. היא אמרה לי שהתינוק שלה ישן בנדנדה כל הלילה. היא גילתה שאם הוא ישן בנדנדה הוא לא מתעורר לינוק, אז היא ישנה על הספה בסלון ליד הנדנדה ומתעוררת כל שעה בערך כדי לבדוק מה שלומו. אמרתי לה שהורדת הנקות הלילה האלו ככל הנראה גרמה לה לירידה בתפוקת החלב, ושאלתי אותה אם לדעתה לחזור להניק בלילות יכול לעזור לה לישון יותר שעות ואולי גם לייצר יותר חלב עבור התינוק שלה.

 

יותר הנקות כשאתם ביחד משמעותן שצריך פחות שאיבות. כמות החלב שתינוקות בני חודש עד 6 חודשים צריכים ביממה נשארת די יציבה, בממוצע בין 750-1050 מ"ל ליום. אם נחשוב על יממה בת 24 שעות כיחידה אחת, נבין שככל שהתינוק יונק יותר פעמים ביממה, כך צריך לשאוב פחות חלב עבור השעות בהן התינוק לא נמצא עם אימו. אך הרבה אמהות לא מבינות שהורדת מספר ההנקות בבית ועידוד התינוק לישון יותר בלילות מוסיף לכמות החלב שצריך לשאוב עבור התינוק במהלך היום. ככל שנבין את הדינמיקה הבסיסית הזו, נוכל להגיע ליעדי ההנקה שלנו יותר בקלות.

עוד על "מספר הקסם" (חלק 2)

 
בתגובה לפוסט הקודם "מספר הקסם ותפוקת חלב לטווח הארוך" גולשת כתבה, "יש לי תינוק בן 6 שבועות ועכשיו חזרתי לעבודה. אני שואבת פעם ב3 שעות ואני שואבת יותר חלב ממה שצריך עבור התינוק שלי. אך אני פוחדת לשאוב פחות. בהתחשב בכך ששגרת ההאכלות של בני עדיין בתהליכי בנייה וכנראה עוד תשתנה, איך אדע מהו 'מספר הקסם' שלי?"
אני מציעה לך לנסות להיזכר בחופשת הלידה שלך, בהנחה שהנקת באופן בלעדי ותינוקך גדל יפה. בממוצע, כמה פעמים ביממה הנקת את תינוקך? קחי את המספר הזה כ"מספר הקסם" שלך, לפחות בהתחלה. לדוגמא, אם התשובה היא 8 (שזה הממוצע), את יכולה להניח שכדי שתפוקת החלב שלך תישאר יציבה לאורך זמן, תצטרכי להמשיך לרוקן את השדיים היטב לפחות 8 פעמים ביום. אם את שואבת 3 פעמים בכל יום עבודה, תצטרכי להניק 5 פעמים ביום כשאת ותינוקך נמצאים יחד. (זה יהיה הרבה יותר קל אם 2 מההנקות הן אחת מיד לפני שאת יוצאת לעבודה ועוד אחת מיד כשאת חוזרת לתינוקך.)
 
גורם נוסף שיכול להשפיע על תפוקת החלב שלך הוא ההפסקה הארוכה ביותר שיש לך בין ריקון אחד לשני (הנקה או שאיבה). לכתחילה, כדי לשמור על תפוקת חלב יציבה, אל תתני לשדיים שלך להתמלא באופן שלא מרגיש נוח - זה יאותת לגוף שלך להאט את קצב ייצור החלב. אם תינוקך ישן כמה שעות ברצף במהלך הלילה, אני בד"כ אציע לא לחכות יותר מ8 שעות בין ריקון לריקון. למרות שיש לחץ חברתי לגרום לתינוקך לישון לילה רצוף בגיל כמה שיותר צעיר, עבור רוב האימהות יותר קל לשמור על תפוקת החלב לאורך זמן אם הן ממשיכות להניק בלילות.
 
אז אל תתמקדי רק בשאיבות שלך בעבודה. ושימי לב למספר הפעמים ביום שאת מניקה מחוץ לשעות העבודה. כמו שכתבתי בפוסט הקודם, הרבה מהאימהות המניקות איתן אני מדברת שואבות מספיק כשהן בעבודה אך ככל שעובר הזמן מספר ההנקות מחוץ לשעות העבודה יורד. לא רק מספר הפעמים ביום שאת שואבת בעבודה קובע את תפוקת החלב שלך - יותר חשוב הוא מספר הפעמים ביום שאת מרוקנת את השדיים ואיך המספר הזה נראה ביחס ל"מספר הקסם" שלך.
ננסי מורבאכר, יועצת הנקה IBCLC, יוצרת חינוך חדשני להנקה וכלים המשמשים הורים ואנשי מקצוע ברחבי העולם. ערוץ היוטיוב שלה נצפה על ידי מיליונים מסביב לעולם. 
ננסי כתבה ספרים רבים על הנקה, כולל "תשובות הנקה, מהדורה שנייה", ספר עיון מקיף, מבוסס ראיות, לאנשי מקצוע בתחום ההנקה.
x

#{title}

#{text}

#{price}