קפיצת גדילה – מה זה ומה עושים?

הבייבי כל הזמן רוצה על הידיים ולא מפסיק לינוק? 
חשבת שהוא כבר פיתוח דפוסי שינה פחות או יותר קבועים, ופתאום הם משתבשים? 
ייתכן והוא חווה קפיצת גדילה. 
במאמר זה ליקטנו מידע וטיפים ממקורות מובילים מהעולם מהמומחים שלנו שיסבירו לך על קפיצות גדילה. 
אין צורך לחפש בעשרות אתרים, ולהתייעץ בקבוצות. כל המידע נמצא כאן לפנייך. מוכנה?

מה קורה לתינוק בזמן קפיצת גדילה?
התינוק עולה במשקל בקצב מוגבר, אורך והיקף ראשו גדלים במהירות רבה מהרגיל. 
ברוב המקרים זה מלווה באבן דרך התפתחותית, או יכולת שליטה במיומנות חדשה.

יש תינוקות שחווים קפיצות גדילה מבלי להראות סימנים ברורים, אך אם את קוראת מאמר זה, הסבירות היא שאת חווה היטב את תסמיני קפיצת הגדילה. 
אמהות רבות חשות שהסימן הבולט ביותר של קפיצת גדילה הוא שהתינוק יונק באופן מוגבר, לכן שימו לב לתקופות בהן הקטן שלכם נראה רעב במיוחד או כשזמן ההנקה עשוי להימשך יותר מהרגיל. סיכוי גדול שהוא חווה קפיצת גדילה.

כאשר התינוק שלך עובר קפיצת גדילה גם השינה משתבשת, לפעמים הוא נזקק לפחות שינה מהרגיל אבל לפעמים להפך, הוא ישן יותר מהרגיל. 
לעיתים קרובות תינוקות שעוברים קפיצת גדילה הופכים לרוטנים יותר, נצמדים יותר לאם,  ובאופן כללי הרבה פחות רגועים. 

מתי קפיצות גדילה מתרחשות, וכמה זמן הן נמשכות?
קפיצות גדילה נמשכות בדרך כלל יום או יומיים עד שבוע. חלק מהמומחים סוברים כי קפיצות גדילה מתרחשות על פי רוב בזמנים קבועים במשך השנה הראשונה לחייו:

  • בגיל שבועיים
  • גיל שלושה שבועות
  • שישה שבועות
  • שלושה חודשים
  • גיל חצי שנה

אך אל דאגה, דפוסי ההתפתחות של כל תינוק הם אינדיבידואליים, לכן אין סיבה לדאגה אם אינך מבחינה בסימני גדילה בזמנים שנקבעו. לא תמיד זה מתרחש בדיוק לפי הספר. 

מהם הסימנים של קפיצת גדילה?

שינה
רגע לפני ובזמן קפיצת גדילה, ייתכן כי התינוק שלך יראה מנומנם מהרגיל. הוא מתעורר פחות בלילה, ונוטה לנוח יותר. דפוסי שינה משתנים מהווים סימן לכך שהתינוק מכין את עצמו לגדילה. 
במהלך קפיצת גדילה, תינוקות עשויים לישון עד ארבע וחצי שעות יותר מהרגיל במשך יום או יומיים. חלבון הורמון גדילה אנושי (HGH) מיוצר במוח במהלך השינה והוא חיוני לצמיחה, כך ששינה מספקת לתינוק את הדלק שזקוק לו כדי לגדול.

אבל לפעמים זה הפוך. 
חלק מהתינוקות ישנים פחות במהלך קפיצת גדילה, כך שקיים סיכוי שתבחיני  בכך שהוא מתעורר בתדירות גבוהה יותר בלילה, או נזקק ליותר תנומות.

שינויים אלו יכולים  כמובן לגרום לך לעייפות או בלבול. ייתכן מאוד שתרגישי מוצפת ומותשת. זכרי שקפיצת הגדילה נמשכת רק מספר ימים, והשגרה של תינוקך עוד תחזור. 

סימפטומים התנהגותיים
במהלך קפיצת גדילה, התינוק שלך עשוי להיות חסר מנוחה ויצמד אלייך יותר מהרגיל.

את עשויה לגלות שהוא מבקש להיות על הידיים כל הזמן, ובוכה כשאת מנסה להניח אותו. או שתבחיני שהוא נוטה לבכות יותר בזמנים שבאופן רגיל הוא רגוע ונינוח. 

הסיבה לשינויי התנהגות אלו אינה ברורה. ייתכן שתינוקך מרגיש עייף או מוצף כשהוא מפנה חלק ניכר מהאנרגיה שלו לטובת הצמיחה המואצת.

יש הטוענים כי שינויי התנהגות מסוג זה מהווים סימן לבאות, ולכך שקפיצת גדילה עומדת להגיע. כך שאם התינוק שלך נראה בררני או זועף מהרגיל, יתכן שהוא עומד לפתח מיומנות חדשה, כמו התהפכות או זחילה! 
כמה מנחם ומשמח לדעת שיש סיבה טובה לכל חוסר הנוחות שאת והבייבי חווים.

מה עלי לעשות במהלך קפיצת גדילה?
קודם כל הקשבה. 
נסי לשים לב לרמזים שתינוקך משדר ותני לו את מה שזקוק לו, בין אם זה הנקות תכופות מהרגיל, תנומת בוקר מעבר לשגרת השינה שלו או זמן שקט וכמובן סיפוק הצורך המוגבר בהתרפקות.

ישנן אמהות מניקות שמבלבלות בין מחסור בחלב לבין קפיצת גדילה. הסיבה לכך שתינוקות יונקים יכולים להיראות כאילו הם לא מקבלים מספיק חלב במהלך קפיצת הגדילה, כיוון שהם נוטים לינוק במשך זמן ארוך מהרגיל ובתדירות גבוהה יותר. חשוב שתזהי זאת כקפיצת גדילה ולא תסיקי שייצור החלב שלך לא עומד בדרישה. אל דאגה, מנגנון ייצור החלב יתאים את עצמם לשינוי ויפיק את החלב הדרוש לצרכיו, כל עוד תתמידי בהנקה. 

עם זאת, אם תינוקך רעב מהרגיל, יתכן ויקח יום-יומיים לגופך להסתגל לייצור חלב מוגבר, כך שקפיצת הגדילה יכולה להרגיש אינטנסיבית יותר ביום יומיים הראשונים.
אם הנקה מלאה חשובה עבורך, אל תתפתי לתת לו תמ"ל, אפילו אם את מרגישה ריקנות בשדיים.
שילוב תמ"ל עשוי לפגוע באספקת החלב שלך! סבלנות, הגוף שלך ילמד את השינוי ויידע לייצר את החלב הנדרש.

המענה הטוב ביותר לצורך בייצור מוגבר של חלב הוא הנקה לפי דרישה.  תני לתינוק לינוק מתי שרוצה וכמה זמן שירצה. קל לתת עצות, יותר קשה לבצע. ברור שזה מאתגר, ואפילו נראה בלתי אפשרי לפעמים! 

מה תוכלי לעשות? 
בזמנים אלו שמרי על עצמך על ידי אכילה סדירה, מנוחה רבה מהרגיל, וקבלי עזרה מבני משפחה וחברים, במידה כמובן שזה מתאפשר. את יכולה להתנחם בסדרה טובה, תכיני מאגר חטיפים, רצוי בריאים ומזינים ;) הידיעה שזוהי תקופה קצרה של מספר ימים יכולה גם היא לעודד. 

הנה כמה מוצרים שאולי יעניינו אותך:
האם זו באמת קפיצת גדילה או אולי באמת משהו לא בסדר?
קפיצות גדילה יכולות לגרום לתינוק להיות יותר ישנוני ומצד שני פחות רגוע, אך הוא לא אמור לפתח חום, או להגיע למצבים קיצוניים של חוסר מנוחה או אדישות. אלו מהווים תמרורי אזהרה, וכדאי להיבדק אצל רופא אם את מזהה תסמינים אלו. קפיצות גדילה אינן הסיבה היחידה לגילויי עצבנות אצל תינוקך: יציאה מהשגרה, צמיחת שיניים, ומחלה (בדרגת חומרה קלה), כל אלו עשויים להשפיע על התנהגותו. לפעמים שינויים בשגרה שלאו דווקא קשורים לקפיצת גדילה, גורמים לתינוק להיצמד אלייך במקרה זה הוא מוצא את הנחמה שלו בהנקה ובקרבה אלייך. 

ההבנה שתינוקך עובר שבוע מופלא של צמיחה וגדילה יכולה לעזור בפיתוח תחושת אמפתיה עמוקה לתינוקך. במקום לראות אותו כ"נזקק "או" תלותי" את יכולה להתחבר לכוחות שנדרשים ממנו ללמוד משהו חדש. במקום לדאוג שאספקת החלב שלך לא מספיקה, את יכולה להבין שאת שם בשבילו לעזור לו לאכול יותר ולהתרפק עלייך בזמן שהוא לומד מיומנויות חדשות שדורשות ממנו כוחות גוף ונפש.

קפיצת גדילה היא למעשה עוד שלב של תינוקך בגילוי העולם סביבו, בגדילתו ובפיתוח מיומנויות חשובות. אם נשנה את נקודת המבט ונביט על זה באופן חיובי שהתינוק מתפתח וגדל ונפתח לעולם אז יהיה לנו יותר קל לקבל את השינויים והתסמינים השונים של קפיצת הגדילה שהם לא תמיד הם קלים עבורנו. 

נכון שכאמא מניקה ייתכן ותחוו את קפיצות הגדילה בעוצמה יתרה מאשר אמא שמאכילה בתמ"ל. אך חשוב לזכור שאחד מיתרונות ההנקה הוא היכולת לפתח הקשבה לצרכי התינוק ומה שעובר עליו. פיתוח מיומנות הקשבה גם ברגעי שינוי תסייע לך בטווח הרחוק, ותפתח קשר מיוחד בינך לבין הבייבי. 


מקורות המאמר: 
https://www.thebadassbreastfeeder.com/ask-an-expert-growth-spurts-and-the-tired-mama
https://www.boobiebikkies.com.au/nz/blog/growth-spurt
https://balancedbreastfeeding.com/why-is-my-baby-nursing-all-the-time
x

#{title}

#{text}

#{price}