האם יש קשר בין הנקה ודיכאון אחרי לידה?
בחודש שעבר כתבנו לכן על תופעות הלוואי אחרי הלידה. הזכרנו את תופעת ה-baby blues. תופעה זאת יכולה לגרום לתחושת דכדוך עם התקפי בכי ומגיעה בעקבות הצניחה ברמת ההורמונים אחרי הלידה. אבל מה קורה כשהתחושה הזאת לא עוברת? כשאת ממשיכה להרגיש עצובה וחסרת אנרגיה?
מה קורה כשאת סובלת מחוסר תיאבון, וקושי להירדם? כשכולם סביבך מצפים ממך להיות מאושרת אבל אין לך אפילו חשק לטפל בתינוק?
אם את מרגישה חלק מהדברים האלה או את כולם כנראה שלא מדובר רק בדכדוך אלא בדיכאון אחרי לידה.
מהו בדיוק דיכאון אחרי לידה?
על פי הסטטיסטיקות כמעט כל אישה חמישית סובלת מדיכאון, לפני או אחרי לידה. דיכאון אחרי לידה מתאפיין בתסמינים שונים וכל אחת חווה אותם אחרת. חלק מהתסמינים הם: תחושת מועקה ממושכת, איבוד עניין בפעילויות שמאוד אהבת לעשות לפני כן, קושי בריכוז ובקבלת החלטות, עייפות כבדה ומתמשכת, תחושות אשמה וכישלון או חוסר ערך, הפרעות בשינה ובאכילה, חרדה, הזנחת הטיפול בעצמך, פחד להיות עם תינוקך לבד ובמקרים מסוימים גם מחשבות חוזרות על מוות או על התאבדות.
אם יש לך ספק שזה מה שעובר עליך – אל תשמרי את החששות האלו לעצמך! חשוב לדבר עם מישהו: בן/בת זוג, אמא, חברה, אחות (אחות מהמשפחה או אחות מטיפת חלב) וכד'. חשוב שתפני לקבל טיפול ושלא תישארי במצב הזה שיכול להזיק לך ולתינוק שלך. יש דרכים לטיפול בדיכאון וכדאי לגשת אל הפתרונות האלו כמה שיותר מהר.
הנה כמה מההצעות לטיפול ומניעה מדיכאון אחרי לידה: (עצות אלה הן לא במקום פניה לגורם רפואי!)
- התעמלות לפחות פעמיים בשבוע. (זכרי לשמור על רצפת האגן שלך).
- תזונה עשירה בפחמימות טובות.
- טיפול פסיכולוגי.
- טיפול תרופתי. חשוב להזכיר למי שמטפל בך שאת מניקה! לא כל הטיפולים מתאימים לאם מניקה אבל יש מספיק שכן מתאימים.
- ניתן להתקשר לארגון "ניצה" שמתמחה בטיפול בדיכאון לפני ואחרי לידה. ארגון "ניצה" מלווה את הנשים והמשפחות בכל שלבי התמודדות. " ניצה" מציעה ומעניקה מגוון רחב של פתרונות טיפוליים בד בבד עם תמיכה רגשית רחבה הכוללת אוזן קשבת, יד מלטפת וכתף תומכת. מספר הטלפון שלהם הוא: 02-5004523.
מסתובב לו מיתוס שהנקה יכולה להיות גורם לדיכאון אחרי הלידה. המידע הזה לא מדויק. נכון שאישה שחווה קשיים בהנקה עלולה להרגיש כישלון וההרגשה הזאת עלולה לגרום לדיכאון, אבל הנקה היא לא גורם ישיר להתפתחות הדיכאון. מה שכן, אישה שסובלת מדיכאון צפויה לוותר מהר ולא לרצות להלחם על משהו גם אם הוא חשוב לה. כך שאם אישה שבדיכאון חווה קושי בהנקה (כמו שקורה ללא מעט נשים) היא עלולה לבחור להפסיק ולוותר מהר. ההחלטה הזאת יכול להוסיף לה תחושות של כישלון ותחושות שהיא לא אמא מספיק טובה. זאת אומרת שהדיכאון יכול לגרום להפסקת הנקה שיכולה לגרום לעוד תחושות של דיכאון – מעגל נוראי לאמא טרייה.
יש לא מעט יתרונות להנקה דווקא לנשים שסובלות מדיכאון:
אחד ההורמונים המופרשים בזמן ההנקה הוא ההורמון אוקסיטוצין, הידוע כמשכך כאבים של הטבע הגורם לתחושה נעימה, הורמון האהבה.
ההנקה גורמת לבונדינג עם התינוק. אם אישה בדיכאון חווה קשיים בחיבור לתינוק, ההנקה יכולה לעזור בכך. כדאי ליזום הרבה מגע עור לעור.
ההצלחה בהנקה גורמת לתחושה טובה, לתחושה של הצלחה ותורמת לביטחון העצמי של האישה. זה טוב ומועיל לכל אישה ואמא טריה ובמיוחד לאישה שסובלת מדיכאון.
המצב הנפשי שלך בהחלט יכול להשפיע על ההנקה. תמיכה, גם הפשוטה ביותר, יכולה לגרום להבדל עצום בהתמודדות שלך עם הדיכאון אז אל תתביישי או תפחדי לבקש אותה. אבחון מהיר וטיפול נכון יכולים לעזור לך לצאת מהדיכאון מהר ועם כמה שפחות נזק לך ולתינוק שלך.
בברכת בריאות גוף ונפש לכולנו ושפע חלב לכל המיניקות,
אריאלה וצוות הנקה טובה