למה בחלב אם אין מספיק ויטמין D?

אמרו לך לתת לתינוקך ויטמין D, אבל לא הצלחת להבין את ההיגיון? כל המידע בנושא, במאמר אחד.

כשתינוק נולד, מדריכים את ההורים להתחיל לתת לו טיפות של ויטמין D על בסיס יומי. אבל אם חלב אם הוא המזון האידיאלי עבור התינוק ומכיל את כל מה שהתינוק צריך, אז למה להוסיף? ויותר מזה, אם ההורים “בקטע טבעי”, למה שירצו או יסכימו להוסיף?

במאמר זה נעסוק בשאלות האלו, ונסביר מאיפה נובע החוסר, מה האפשרויות השונות, ובכל זאת, למה לא כדאי לדלג על הויטמין החשוב הזה.

בואו נתחיל מהיסוד: ויטמין D מהווה מרכיב חשוב בהתפתחות עצמות התינוק, תורם לספיגת הסידן בגוף, ותורם להתפתחות תקינה של המוח, הלב, ומערכת החיסון. מחסור בויטמין זה יכול לגרום לעייפות יתר, בעיות בלב, או פגיעה ביעילות מערכת החיסון.

למרות שאנחנו מכנים אותו "ויטמין", ויטמין D הוא לא ויטמין רגיל אלא דומה באופיו להורמון, זאת מפני שאנחנו לא חייבים לקבל אותו דרך הפה ויכולים ליצור אותו בעצמנו דרך החשיפה לשמש. למעשה, למרות שיש מאכלים המכילים ויטמין D, כמעט בלתי אפשרי לקבל כמות מספקת ממזון בלבד. לא רק שאין הרבה מאכלים שמכילים אותו, גם הכמויות שיש באותם מאכלים זעירות, ובישול מוריד את כמות הויטמין D שכל מנה מכילה לכ70-90% מהכמות המקורית.

בעבר, אנשים בילו יותר זמן בחוץ וקיבלו מספיק ויטמין D מהשמש. היום, לא רק שאורח החיים השתנה, אלא גם מנחים אותנו לא לבלות יותר מדי זמן בשמש, למרוח קרם הגנה, לחבוש כובעים, ולא לחשוף תינוקות מתחת לגיל חצי שנה לשמש בכלל, כל זה כדי למנוע סרטן העור. כתוצאה, נמצא שרוב האוכלוסייה סובל ממחסור בויטמין D, ברמה כזו או אחרת.

לא רק לתינוקות מומלץ ליטול תוספת ויטמין D: גם לנשים הרות מומלץ ליטול ויטמין D על בסיס קבוע. ובמדינות הצפוניות יותר ממליצים שלא להפסיק את מתן התוספת בגיל שנה (כמו בארץ) אלא להמשיך לתת תוספת ויטמין D לכל הילדים, במהלך כל תקופת הילדות.

כשמדובר בתינוק יונק, מחסור בויטמין D אצל האם בהכרח גורם לכך שהתינוק לא יקבל את הכמות שהוא זקוק לה מחלב האם בלבד. אך גם אם לאם עצמה לא חסר ויטמין D, אין הבטחה שהתינוק יקבל את הכמות שהוא זקוק לה – כי ייתכן שיש לאם מספיק עבור עצמה, אבל לא מספיק עבור שניהם יחד.

חשוב לציין שגם תינוק שלא יונק זקוק לתוספת ויטמין D, והנוהל בארץ הוא להמליץ שכל תינוק יקבל תוספת ויטמין D עד שהוא מגיע לגיל שנה. (יש מדינות בהן ההנחיה היא שתינוק הצורך מעל ליטר תמ"ל ביום לא צריך תוספת ויטמין D. בארץ מצאו שגם לתינוקות אלה יש מחסור ולכן מומלץ גם להם לקבל תוספת.)

במילים אחרות, אין כל בעיה בחלב אם. ולא חסר בחלב אם שום דבר. אבל, לרוב האמהות כן חסר ויטמין D – ולכן גם בחלב שלהן חסר.

הפתרון: תוספת ויטמין D. וכאן יש שתי אפשרויות.

אפשרות 1: לתת לתינוק טיפות ויטמין D, על בסיס יומי.

זאת האפשרות הנפוצה ביותר. כשאם נותנת לתינוק טיפות של ויטמין, אין ספק שהתינוק מקבל את מה שהוא צריך. הטיפות הן בכמות כל כך קטנה שהן לא גורמות בעיות במערכת העיכול (בניגוד לתמ"ל, לדוגמא), אך הן מכילות את הכמות שהתינוק זקוק לה.

האפשרות הזאת גם נוחה: היא לא מחייבת בדיקות דם של האם או של התינוק.

אפשרות 2: אמא נוטלת כמות גדולה (מאוד) של ויטמין D, על בסיס יומי.

האפשרות הזו פחות מוכרת, אך מחקרים מראים שאכן, אם אמא נוטלת מספיק ויטמין D, לתינוק שלה לא חסר ואין צורך לתת לו תוספת. יותר מכך, מחקר אמריקאי שפורסם באוקטובר 2015 הוכיח שלתינוקות יונקים שנטלו תוספת ויטמין D, ולתינוקות יונקים שאמם נטלה לפחות 6500 IU  של ויטמין D כל יום, יש אותה רמה בדיוק(!) של ויטמין D. זה ממצא מדהים, והוא מוכיח שהאפשרות הזו בטוחה ויעילה, ושאכן, הבעיה היא במחסור של האם ולא בחלב אם עצמו.

לאפשרות הזו יש חסרון, שהוא שאי אפשר לדעת במדויק כמה התינוק מקבל מבלי לבדוק. אך מצד שני, היא מיטיבה גם עם האם, שצריכה עבור הגוף שלה ויטמין D, וכעת מקבלת כמות מספקת גם עבורה, שלא כמו בעבר. הסיכוי שלא מספיק ויטמין D יעבור לתינוק – קלוש מאוד.

לפי ד"ר ברוס הוליס מדרום קרוליינה, במקרה שלאמא יש הפרעה שמפריעה לספיגה של ויטמין D, או שהיא נוטלת תרופה שמפריעה לספיגת ויטמין זו, התוצאה תהיה שלאם עצמה עדיין יהיה חסר, גם אם היא נוטלת 6500 IU כל יום. אך בו זמנית, מה שמפריע לספיגה בגוף האם לא יפריע להעברה של הויטמין לתינוק דרך החלב שלה. כך שבכל מצב, התינוק יקבל מספיק ויטמין D אם האם נוטלת מספיק ויטמין D.

בשורה התחתונה, ויטמין D הוא חשוב לכלל האוכלוסייה, ומצד שני, לא כדאי להיחשף יותר מדי לשמש כדי לקבל אותו באופן טבעי. לכן, אין דרך לעקוף את הצורך במתן תוספת ויטמין D לתינוק. אך אין כל קשר לחלב אם, ויש אפשרות שאם מניקה תיטול את התוספת במקום תינוקה.

ומה לגבי מתן תוספת ברזל לתינוקות? על כך במאמר הבא.

חשוב לדעת: המאמר לא נכתב ע"י רופא וכדאי להתייעץ עם רופא הילדים לפני קבלת כל החלטה שעלולה להשפיע על בריאות תינוקך. כמו כן, חובה להתייעץ עם רופא לפני נטילת תוספי תזונה.

x

#{title}

#{text}

#{price}