הנקה כאמצעי להרדמה?

מאת: פינקי מאק קיי IBCLC

 

מבין שלל ההמלצות אודות שנת תינוקות, בוודאי שמעת על ההמלצה: לעולם לא לאפשר לתינוק להירדם בעודו צמוד לשד.

למרות שיתכן ותבחרי להשתמש בטכניקות אחרות מהנקה ע"מ להרדים, המלצה זו הטוענת שאם תאפשרי לתינוקך להירדם על השד, הדבר יהווה הרגל גרוע בשבילו, וימנע ממנו את האפשרות להירגע בכוחות עצמו, היא המלצה לא מציאותית ולא פרקטית.

רב העוללים והתינוקות הרכים זקוקים לסיוע על מנת להירדם. זהו תהליך נוירולוגי שעובר על התינוק כתוצאה מתהליך ההתפתחות שלו, ולא כתוצאה ממה ש"למדת" את תינוקך.

במהלך ארבעת החודשים הראשונים של התינוק הוא נכנס למצב שינה מתוך מצב שינה אקטיבי. לתינוקות קטנים יש רפלקס בהלה שיכול להעיר אותם בצורה רנדומלית, ולכן יתכן שבתחילה יזדקקו לסיוע להירגע ולשקוע בשינה עמוקה יותר. בנוסף לכך, בתחילת תהליך התפתחותו של תינוקך, מוחו הקטן יהיה כ"כ עסוק כך שיתכן ויתקשה להירדם, להתנתק ולהירגע, ולשם כך יצטרך עזרה נוספת בהירדמותו.

החדשות הטובות הן: על ידי סיוע, תמיכה והרגעת תינוקך, תעזרי לו בפיתוח החיווט הנכון במוחו כדי שבעתיד יוכל להירגע בכוחות עצמו ברגע שמוכן לו מבחינה התפתחותית, וללא כל צורך בהכשרה.

הדבר הטבעי והנורמלי ביותר בעולם הוא שאם ותינוקה הרך יתכרבלו יחד, וינמנמו תוך כדי הנקה. לא רק תינוק רך יחוש רגוע בתנוחה זו, אף תינוק גדול יותר יירגע בקלות בהנקה לקראת השכבה בלילה.

השפעת ההירדמות המצויה בהנקה נובע מהורמונים. חלב האם מכיל מכלול של הורמונים ובתוכם אוקסיטוצין, פרולקטין כולציסטוקינין (CCK). הורמונים אלו משוחררים גם אצל האם וגם אצל התינוק היונק בשעת ההנקה ויש בהם אפקט מרגיע לשניהם. בנוסף, הוכח שחלב האם מספק יסוד של endocannabinoid – נוירוטרנסמיטרים טבעי, שריחו מגרה. אז כאשר תינוקך מתנתק מהשד וכל כולו מטושטש ורגוע ונראה שהוא "מבושם מחלב", את יכולה להגדיר את זה כ"שיכור מחלב"!

מחקרים מציעים ש"חלב הלילה" אפקטיבי יותר בהרדמת התינוק. מלטונין, הורמון המעודד שינה נמצא בחלב בכמות מועטה במהלך היום, אך כן צף במהלך הלילה. מחקרים חדשים שבוצעו ע"י חוקרים מספרד מעידים ע"כ שרכיבים בחלב האם יכולים להשתנות בצורה משמעותית במהלך תקופה של 24 שעות. מחקר זה בוצע על חלב אם מנשים בריאות, במשך שעות שונות של היום. נמצא ריכוז גדול של חומצות אמינו המעודדות שינה, הורמונים ונוקלאוטידים (חלבונים ידועים כבעלי תפקיד מרגש ומרגיע את מערכת העצבים) לאחר שעות החשיכה לעומת בשעות היום. החוקרים מציעים ששינויים אילו בכימיה של חלב האם, מסייעים לתינוקות לפתח לעצמם סדר יום.

החוקרת המובילה במחקר זה, דר' קרסטינה סאנחז, מציעה להגיש חלב אם טרי, ובמידה ואת שואבת, כדאי לציין את שעת השאיבה ולהתאים את ההאכלה לשעת השאיבה. היא אומרת: "לא היית מגישה קפה בלילה! באותה מידה, החלב מכיל מרכיבים ספציפיים ליום המעודדים פעילות בתינוקת, ומרכיבים אחרים ללילה המסייעים לתינוק לנוח."

עם הוכחות כאלה שחלב האם בעצם מסייע לתינוק לישון, אין שום הגיון בכלל להימנע מהתהליך הטבעי והמרגיע הזה או לחילופין לקחת תינוק שנרדם צמוד לגופך החם, ולנסות טכניקות מרדימות אחרות, כגון הצמדה למוצץ ע"מ להרדים אותו שוב. אך אם בכל אופן את מעוניינת לחולל שינוי, את יכולה בעדינות לגמול את התינוק מהצורך להירדם בהנקה.

במידה ואת עדיין מוטרדת מ"הרגלים רעים" או חוששת שהתינוק לעולם לא ייגמל מהצורך להירדם תוך כדי הנקה, שימי לב, אני בטוחה שאין הרבה אמהות שנאלצו להרכיב עריסה ניידת ליד מיטתם של הילדים הבוגרים, ואם הילד שלך עדיין נצמד לשד שלך בגיל 21, היי בטוחה שהוא אינו שלך!

קישור לכתבה המקורית של פינקי באנגלית
פינקי מאק קיי הינה יועצת הנקה מוסמכת בינלאומית, וכותבת רב המכר babycar, וספרה החדש Sleeping Like a Baby נמכר בדפוס ואודיו.
x

#{title}

#{text}

#{price}