חיסון שפעת בעת הנקה

החורף כבר כאן, ושוב עולה לכותרות סוגיית חיסון השפעת – האם להתחסן או לא? שאלה שנוגעת במיוחד לנשים מיניקות עם אחריות כפולה: על עצמן ועל הבייבי המתוק שלהן.
במאמר שמובא באתר: The  Institute for the Advancement of Breastfeeding and Lactation Education  ומכוון להעשרה וחינוך בתחום ההנקה, נושא החיסונים נידון באריכות, וגם חיסון השפעת בזמן ההנקה.

חיסון השפעת נחשב לבטוח יחסית, והוא ניתן בשני אופנים: תרסיס וזריקה. הנגיף המוחלש המכונה LAIV ניתן כתרסיס ואילו הנגיף המומת המכונה IIV ניתן כזריקה, והוא המומלץ, מכיוון שהוכח שהוא יעיל יותר נגד שפעת העופות H1N1,.
אך האם הדבר נכון גם לגבי נשים מיניקות? האם נשים מיניקות צריכות להתחסן נגד שפעת? ובכן, משרד הבריאות ממליץ לכולם, החל מגיל 6 חודשים להתחסן נגד שפעת, כולל נשים מיניקות. תינוקות מתחת לגיל 6 חודשים אינם יכולים לקבל את החיסון, ולכן חשוב במיוחד שהאם תקבל את החיסון, ותעביר את הנוגדנים לתינוק ע"י הנקה או חלב אם.

איזה חיסון מומלץ יותר עבור נשים מיניקות, ואיזה חיסון יהיה יעיל יותר למניעת שפעת אצל התינוקות היונקים?
במחקר שנערך בארה"ב, נדגמו 248 נשים מיניקות שקיבלו את החיסון או באמצעות תרסיס או על ידי זריקה, וקבוצת ביקורת של נשים שקיבלו חיסון פלצבו אחד משני הסוגים. לאחר מספר ימים, נמדדו רמות הנוגדנים לשפעת בחלב האם של הנשים. המדידה בדקה האם החיסון בטוח לנשים ולתינוקות, ואכן שני החיסונים נמצאו כבטוחים לאם ולתינוק. המדידה גם בדקה את רמת הנוגדנים שהועברה לתינוק, ובחיסון הIIV  נמצא שרמות הנוגדנים של התינוק היו גבוהות יותר מרמות הנוגדנים שנמצאו אצל תינוקות אשר אימם חוסנה בעזרת התרסיס. כמו כן, המדידה בדקה האם הנגיף המוחלש הקיים בחיסונים הועבר לתינוק. במקרה זה נמצאו הבדלים, כאשר בחיסון IIV הניתן כזריקה, הועבר הנגיף המוחלש לתינוקות, ובחיסוןLAIV  שניתן כתרסיס, הנגיף כלל לא הועבר מהאם לתינוק. חשוב לציין שהנגיף המומת לא גרם להתפרצות השפעת אצל התינוקות, אך הימצאותו אצל התינוקות הובילה את עורכי המחקר למסקנה שחיסון הIIV  בזריקה הוא המועדף לנשים מיניקות.
ככלל אצבע מומלץ לנשים מיניקות להתחסן באופן סדיר בכל החיסונים הנדרשים, כדי להגן הן על עצמן והן על התינוק מפני מחלות נפוצות. החיסון היחיד שלא מומלץ בזמן ההנקה הוא החיסון נגד קדחת צהובה, ויש להימנע ממנו, אלא אם נוסעים למקום בו יש התפרצות של המחלה.
ההמלצה עבור נשים בהריון או נשים מניקות היא ליטול את החיסון המומת מסוג IIV (ולא החיסון המוחלש LAIV) כדי להגן על עצמן מפני שפעת, וכך הן את נוגדני השפעת דרך השלייה או באמצעות הנקה לתינוקות שלהן, שמנועים מלקבל את החיסון נגד שפעת לפני גיל 6 חודשים. לגבי חיסון השפעת, כפי שהוכח במחקר האמור לעיל, יש עדיפות לחיסון IIV  הניתן כזריקה, מכיוון שהוא נמצא יעיל יותר.
נשים רבות שואלות האם אפשר להניק מייד לאחר קבלת החיסון נגד שפעת? ובכן התשובה היא כן! אין שום בעיה להניק מייד אחרי, אך יש לקחת בחשבון שעל אף שהתינוק יקבל נוגדנים דרך חלב האם, התינוק אינו נחשב למחוסן. אבל על אף שחלב אם אינו מהווה תחליף לחיסונים יש לו ערך חיסוני רב.


כבר חלית בשפעת?sad בהחלט לא נעים. קודם כל שתהיה לך רפואה שלימה. כתבנו עבורך מאמר שעוסק בהנקה בזמן מחלה.

נסיים באיחולי המשך חורף נעים ובריא לך ולבייבי!

מקור המאמר: https://lacted.org/questions/the-flu-vaccine-and-breastfeeding/

x

#{title}

#{text}

#{price}